Într-un liceu din Arad, traficanţii de droguri fac legea. Le vând stupefiante elevilor chiar în curtea şcolii şi ameninţă fără teamă părinţii şi profesorii. Deşi doi copii au leşinat după ce au consumat substanţe interzise, dealerii au fost eliberaţi imediat după audieri.

S-au întors la şcoală ca să ameninţe din nou şi să-i intimideze pe cei pregătiţi să facă plângere împotriva lor, gest pentru care au primit doar o amendă.

Articolul continua dupa recomandari

Un director de liceu şi trei profesori au jucat ieri rolul poliţiştilor, pentru a-şi apăra elevii picaţi în capcana traficanţilor de droguri. L-au prins chiar în incinta şcolii pe dealerul de 21 de ani, care le vânduse copiilor substanţe interzise.

Ioan Toncean - directorul Liceului Spiru Haret din Arad: Era sa plece, dar l-am izolat.

O fată de 16 ani a ajuns la spital şi unui băiat de 15 i s-a făcut rău după ce au consumat drogurile. Dealerul a reuşit să se strecoare pe lângă paznicii liceului.

Ioan Toncean - directorul Liceului Spiru Haret din Arad: A intrat la ora de varf, cand veneau copiii la scoala. Aspectul lui nu e deosebit de cel al elevilor. E micut, subtirel, nu a parut nimic dubios.

Traficanul a fost reţinut de profesori până au venit poliţiştii. După audieri, tânărul a fost eliberat. Azi, s-a întors la şcoală însoţit de un alt individ. Nu doar că au intrat cu maşina în curte, dar i-au şi ameninţat pe cei care intenţionază să facă plângeri împotriva lor. De teamă, mama fetei de 16 ani se gândeşte acum să îşi înscrie fata la alt liceu.

Mă simt aiurea pentru că ştiam că este închis. Omul ăla era acolo, în parcarea şcolii, ceea ce nu mi se pare normal. M-a sunat domnul profesor şi mi-a spus că a fost ameninţat, marturiseste mama elevei.

Poliţiştii spun că nu l-au reţinut de dealer pentru că ancheta este a celor de la Crimă Organizată. Care au deschis un dosar penal in rem pentru trafic de droguri. Dar probele pe care anchetatorii ar fi trebuit să le ridice de la liceu au fost deja măturate de femeia de serviciu. Lipsa de interes a autorităţilor în faţa unui fenomen care ia amploare se vede cel mai bine în statisticile Agenţiei Antidrog.

LILIANA DOROBĂŢ, medic specialist Agenţia Naţională Antidrog: A scăzut vârsta de debut, tinerii care nu ştiu care sunt efectele drogului şi care nu ştiu ce înseamnă dependenţa de droguri încep să consume droguri din curiozitate, datorită anturajului, lipsei de informare.

Doar în judeţul Arad, peste 10% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri. Iar la nivel naţional, unul din zece copii cu vârsta de 16 ani a încercat cel puţin o dată stupefiante.