Lumea întreagă este în alertă din cauza viruslui fără leac. Şase chinezi cu cetăţenie română au aterizat pe aeroportul din Otopeni, în urmă cu câteva ore. Odată ajunşi la Bucureşti, au fost supuşi unei proceduri speciale.

Alţi patru români din China se vor întoarce în ţară în următoarele zile, a anunţat Ministerul de Externe. Unul dintre ei a ajuns deja în Germania, cu un avion în care au fost depistate două cazuri de coronavirus. Între timp, bilanţul morţilor creşte de la oră, la oră. Până acum, 304 de oameni au murit şi aproape 15.000 sunt infectaţi.

Articolul continua dupa recomandari

Această familie tocmai s-a întors din Shanghai. Cu măşti pe faţă ne asigură că se simt bine. Locuiesc de 12 ani în România, au dublă cetăţenie şi au mers în ţara natală ca să sărbătorească noul an chinezesc. 

Toţi pasagerii care se întorc din China sunt întâmpinaţi la Otopeni de angajaţii aeroportului care le notează datele personale şi îi sfătuiesc să sune la 112 la primele simptome. De teama virusului, mulţi călători poartă măşti de protecţie. 

Autorităţile de la Bucureşti au convocat un comandament de urgenţă. 

Între timp, s-au făcut demersuri pentru repatrierea altor patru români din China. Unul dintre ei a ajuns noaptea trecută pe aeroportul din Frankfurt cu un avion german. În aeronava cu care a călătorit doi pasageri au fost confirmaţi cu coronavirus.

Până acum, coronavirusului s-a răspândit în Europa, America de Nord şi Australia.. Numărul cazurilor confirmate în străinătate depăşeşte 100, iar dintre aceştia cel puţin 20 sunt în Japonia. S-a înregistrat şi primul deces în afara Chinei, mai exact în Filipine. Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă au închis graniţele pentru toţi călătorii care au fost în China.

Autorităţile din Wuhan oferă o lecţie de mobilizare lumii întregi. Primul spital de urgenţă destinat pacienţilor infectaţi cu coronavirus a fost ridicat de la zero, în doar 10 zile. Dispune de 1.000 de locuri şi va fi deschis mâine.