Zeci de tone de asfalt, moloz şi alte materiale provenite din demolări au fost depozitate pe malul unui râu din Hunedoara. De vină sunt muncitorii unei firme care execută lucrări pentru canalizare şi care nu au avut nicio problemă să abandoneze deşeurile lângă apă. Oamenii spun că au făcut asta din ordinul primarului. Edilul neagă, însă, orice implicare.

Asfalt, cărămizi şi beton. Pe alocuri, iarba abia se mai vede din cauza resturilor depozitate pe malul râului Strei, în comuna Băcia, din Hunedoara.

Articolul continua dupa recomandari

La o singură privire prin satul cel mai apropiat, Totia, vedem că se fac de zor lucrări de introducere a apei şi canalizării în localitate. Iar oamenii de acolo ne confirmă bănuiala. 

Localnic: Numai oamenii ăştia de aici, care lucrează la... Asfalt nu are de unde să fie din alt loc.

Localnic: Sunt ăştia de la canalizare. E plin de asfalt acolo.

Reporter: E plin de asfalt?

Localnic: Păi, ce au curăţat de pe drum, de au băgat conducta.

Muncitor: Da, da, da. De la noi e. Ne-a dat voie de la Primărie. Dar o să luăm de acolo. Cu primarul am vorbit şi a spus aşa: vor să consolideze malul pe porţiunea aia. Şi a zis ca toate bucăţile de asfalt să le punem acolo. Pământul pe care l-am scos de aici tot acolo l-am dus. Tot primarul a spus. Deci nu am făcut noi de capul nostru.

Edilul însă a negat vorbele muncitorilor. 

Florin Alba, primarul comunei Băcia: Un pic ne-a scăpat chestia asta de sub supraveghere. Deja utilaje sunt aici, încarcă înapoi, am chemat constructorul, încarcă şi vor creea o platformă unde-l vor depozita. Urmând ca-n zilele următoare, deja am şi luat legătura cu o firmă producătoare de asfalt, să vină, să-l ridice şi să-l putem folosi în alte lucrări.

Daniel Iacob, Garda de Mediu Hunedoara: Primăriile pe raza cărora se află aceste deşeuri abandonate au obligaţia să identifice persoanele vinovate, să aplice sancţiuni conform legislaţiei aflate în vigoare sau a hotărârilor de consilii locale şi să ia toate măsurile pentru eliminarea acestor depozitări necontrolate de deşeuri.

Depozitarea deşeurilor de orice tip în afara spaţiilor special amenajate se sancţionează cu până la 50.000 de mii de lei în cazul firmelor şi 6.000 de lei în cazul persoanelor fizice.