La revedere corporaţie, bun venit in Armată Română. Zeci de mii de tineri dezamăgiţi de mediul privat vor să devină angajaţi ai statului! Salariul e 2500 de lei pe lună, se oferă beneficii şi posibilităţi de avansare în carieră. Zece candidaţi se bat pe un loc şi au de îndeplinit o singură condiţie pentru a deveni recruţi. Trebuie să aibă cel puţin zece clase.

Chiar şi pentru cei proaspăt înrolaţi în Armata Română - visul e să participe la exerciţiile NATO. Până la teatrele de operaţiuni, învaţă mai întâi cum e cu defilarea. 

Articolul continua dupa recomandari

Cosmin este unul dintre candidaţii la statutul de soldat profesionist. Până acum a avut un singur loc de muncă.

COSMIN, candidat la statutul de soldat profesionist:
Agent de securitate în domeniul pazei. Întârzie mereu cu banii. Mai mult am fost puştan până acum, acum am devenit şi eu mai matur.

Sunt 1500 de posturi, iar concurenţa e de 10 pe un loc. Singura condiţie impusă candidaţilor e să fi absolvit măcat 10 clase. Oficialii armatei au căutat peste tot doritori. Inclusiv la terminalele sosiri şi plecări, de pe aeroportul Henri Coandă. 

Cine îşi surprinde prietenii şi alege cariera militară va câştiga cel mult 2500 de lei pe lună. Sunt bani mulţi în condiţiile în care anul trecut, militarii câştigau 800, respectiv 1700 de lei.

Şi totuşi banii sunt puţini dacă îi comparăm pe militarii noştri cu ceilalţi. În Israel, un militar profesionist câştigă 6000 de lei pe lună, iar în Grecia e plătit cu 4.000 de lei pe lună. 

Dar militarii români au şi alte avantaje care le aduc beneficii totale de aproape 3500 de lei pe lună.

CLAUDIU PIPER, ofiţer al Direcţiei de Management Resurse Umane
Decontez vacanţa în limita unui salariu minim net pe economie. Au dreptul la refacerea capacităţii de muncă în centrele de refacere ale MAPN. Au dreptul la compensaţie de chirie.

NICOLAE SOLOMON, comandantul Centrului Militar Sector 2
În mediul privat de regulă sunt dezamăgiţi şi vin cu unele amăgiri de acolo. Aici, găsind o singuranţă, îşi dau seama că este mult mai bine.

La beneficii se adaugă şi o masă caldă pe zi - în popota garnizoanei. Dacă trec probele fizice, psihologice şi medicale, recruţii primesc în primă fază un un contract de muncă valabil patru ani, care poate fi prelungit.