La finalul unei zile în care întreaga lume a stat cu ochii pe evenimentele sângeroase din Noua Zeelandă, principalul autor a fost adus în faţa judecătorilor. Acuzat, pentru moment, de o singură crimă, Brenton Tarrant, a fost arestat preventiv până pe 5 aprilie, când va fi adus din nou în sala de judecată, cu un dosar mai elaborat.

Ultimul bilanţ arată că 49 de oameni au fost ucişi în dublul atentat terorist. Alţi 36 rămân internaţi în spital, dintre care 11 în stare gravă. Premierul neozeelandez a promis că legile în privinţa armelor vor fi schimbate, iar măsurile de securitate la moschei din întreaga lume au fost sporite. 

Articolul continua dupa recomandari

Încătuşat şi flancat de poliţişti, Brenton Tarrant a apărut în faţa judecătorilor acuzat, în prezent, pentru o singură crimă. Tarrant a filmat masacrul pas cu pas şi a transmis imaginile şocante în direct pe Facebook.

Chiar în timpul rugăciunii, a ucis zeci de oameni, printre care şi copii. Apoi, s-a întors la maşină, a schimbat arma şi a intrat din nou pentru a se asigura că nimeni n-a rămas în viaţă.

Patru suspecți, trei bărbaţi şi o femeie, au fost iniţial ridicaţi de autorităţi. Ulterior, unul dintre ei a fost eliberat. Anchetatorii au stabilit că nu a avut nicio legătură cu atentatul.

Între timp, martorii la scenele de groază au povestit că numărul victimelor putea să fie mult mai mare, dacă nu ar fi existat mai mulţi curajosi. Unul dintre aceştia a murit în tentativa sa de a-l opri pe atacator, iar ulterior informaţiile despre victime au arătat că şi fiul acestuia a fost ucis.

Un alt tânăr a reuşit însă să salveze zeci de vieţi după ce l-a pus pe fugă pe autorul atacului la cea de-a doua moschee, după ce l-a dezarmat.

"A găsit un moment oportun şi a sărit la el şi a prins arma. I-a smuls-o din mână, iar pe restul le-a aruncat pe podea. L-a pus pe atacator pe fugă" a spus un martor.

Identitatea acestui erou rămâne secretă, dar cunoscuţi ai bărbatului susţin că tânărul făcea muncă voluntară săptămânal la moschee.

Între timp, după ce ieri a catalogat ziua, drept "una dintre cele mai întunecate din istoria Noii Zeelande", premierul Jacinda Ardern a promis schimbări rapide în legilslaţia privind regimul armelor de foc. Oficialul consideră că legea e mult prea permisivă şi l-a ajutat pe atacator să facă rost de 5 arme semi-automate în mai puţin de 2 ani de zile.

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande: Au fost cinci arme folosite de principalul făptaş. Atacatorul era deţinător al unui permis de armă. Am fost informată că acesta a fost dobândit în noiembrie 2017.

Este cel mai grav atac terorist din istoria Noii Zeelande, iar migranţii din România sunt convinşi că viaţa lor se va schimba radical.

Lideri de pe întreg mapamondul au condamnat atacul armat din Noua Zeelandă, printre ei şi Donald Trump. Preşedintele american nu consideră însă că susţinătorii supremaţiei rasei albe sunt o ameninţare în creştere.

După acest incident, măsurile de securitate au fost sporite la multe lăcaşele de cult musulmane din Marea Britanie, Franţa, Spania, Statele Unite şi multe alte regiuni ale globului.

În parlamentul Noii Zeelande şi cel britanic, dar şi la bursa de la New York, ziua a început cu un moment de reculegere.