Poliţia Rutieră face un apel public! Tot mai mulţi pietoni sunt implicaţi în accidente grave din cauza telefonului mobil. Deseori, oamenii sunt mai atenţi la ecran decât la drum. Doar în Bucureşti, 18 pietoni au murit anul acesta. Iar cele mai multe dintre victime nu respectau regulile de circulaţie. Reporterii Observator au făcut şi un experiment, pentru a vedea în cât timp poate opri un tramvai astfel încât să evite o tragedie. 

La orice orice oră din zi, românii sunt contectaţi la telefonul mobil. Îi vedem la trecerile pentru pietoni, în stații, pe trotuar sau chiar traversând prin locuri nepermise.

Articolul continua dupa recomandari

Căşti în urechi, ochii în telefon. Iată două situaţii care ne expun pericolelor.

În urmă cu două săptămâni, un tânăr de 17 ani a fost ucis de tramvai, în Bucureşti. Martorii spun că tânărul avea căştile în urechi şi nu a auzit semnalele sonore.

Intr-o situatie normala de franare, avand o viteza de 40 km/h tramvaiul se va putea opri intr-o distanta de 42 de metri lungime. Insa, in cazul unei urgente, atunci cand un pieton se afla pe sine si sta pe telefon, ori are casti in urechi , deci nu poate auzi semnalele acustice ale tramvaiului, vatmanul va putea actiona frana de urgenta si se va opri in 27 de metri lungime.

Numai în Capitală, în primele 9 luni din acest an, au avut loc 213 accidente cu pietoni, iar 18 persoane au murit. În 58 la sută dintre cazuri, de vină au fost pietonii. Principalele cauze sunt traversarea neregulamentară şi folosirea telefonului mobil.

Primele luni din 2019, în Capitală:

- 213 accidente cu pietoni

- 18 persoane decedate

Sursa: Brigada Rutieră Bucureşti

Cele mai multe accidente cu pietoni au loc în zilele de luni şi de marţi, spun poliţiştii rutieri. În special dimineaţa, la prima oră, când oamenii se grăbesc să ajungă la serviciu, dar şi după-amiaza, când sunt se întorc acasă. În acţiunile lor, agenţii împart amenzi şi pietonilor pe care îi surprind că greşesc.

14 mii de sancţiuni au dat în primele 9 luni ale anului.