A fost noaptea cea mai scumpă din an pentru cei care au căutat un taxi. În Bucureşti, două curse au costat cât meniul de la restaurant. De Revelion, tarifele au fost şi de 10 ori mai mari faţă de o zi normală. Aparatul de taxat a fost doar de decor, iar taximetriştii au făcut o avere în doar câteva ore.

Din fata unui faimos hotel din centrul Capitalei, reporterul nostru a luat un taxi pana la un restaurant aflat la 3 km departare.

Articolul continua dupa recomandari

”Ce vrei, frate, e noaptea de Revelion”

Cursa, în mod normal, nu ar trebui sa fie mai mult de 10-15 lei. Reporterul nostru s-a dat drept turist străin.

”Avem un tarif special şi va fi mai mult. Va costa 50 de lei până acolo. 10 euro”, a spus primul taximetrist.

Alt taximetrist, aceeaşi distanţă, tarif dublu.

(Reporter): Cât face, din nou?

(Taximetrist): 100 de lei.

(Reporter): Auzi, dar nu e cam mult 100 de lei?

(Taximetrist): Aaaa, faci mişto de mine?

(Reporter): Nu, tu faci mişto de mine!

(Taximetrist): Ce vrei, frate, e noaptea de Revelion. Astea sunt tarifele!

Cea mai lungă noapte din an a fost şi cea mai profitabilă pentru taximetrişti.

”Nu mai iau taxiul niciodată!”

Preţul pe kilometru a sărit brusc de la 2 lei, la 15 lei. Aparatul de taxare a fost inexistent, iar călătoriile s-au negociat ca la piaţă.

”I-am zis vreau la Chibrit! Zice - o să te coste un pic mai mult. Am zis că mă costă 15. A fost 40 în loc de 12 lei”, povestește un client.

”Nu mai iau taxiul niciodată! Obraznici, hoţi!. Nepoliticoşi, nu se poartă frumos cu clienţii”, spune un alt bărbat.

A plătit de 10 ori mai mult

Pentru o cursă de doi kilometri, care în mod normal ar fi costat mai puţin de 10 lei, un turist străin spune că a plătit de zece ori mai mult. Se plânge că taximetristul l-a plimbat în cerc mai bine de jumătate de oră.

(Reporter): Cât a fost cursa?

(Turist străin): 100 de lei. Este foarte scump!

Ce spun taximetriștii

La rândul lor, şoferii recunosc că mai uită să pornească aparatul de taxat într-o astfel de noapte. Dar spun că preţul călătoriei este stabilit de client, nu de ei.

”Clientul vine personal şi spune: "îţi dau atât, mă duci până acolo?" Deci, el începe primul pas”, spune un taximetrist.

” Întotdeauna clienţii ţin cont că e sărbătoare. Dacă ţine cont, dacă nu, asta e”, susține un alt taximetrist.

VASILE ȘTEFĂNESCU, preşedinte COTAR: Şi noi avem problemele noastre, cu taximetriştii noştri angajaţi, cu cei care sunt Persoane Fizice Autorizate, este adevărat şi vrem să se respecte legea. Dar rugăm organele abilitate ale statului să vadă şi ceea ce noi reclamăm de atâţia ani de zile. Mă refer la toată activitatea de transport ilicită care se practică şi totuşi nimeni nu ţipă de aceste tarife dinamice.

Un nou regulament pentru transportul în regim taxi în Capitală ar putea fi adoptat în următoarele săptămâni. El prevede amenzi usturătoare pentru şoferii care refuză clienţii sau nu pornesc aparatul de taxare.

Aceleaşi costuri uriaşe au fost suportate şi de cei care au chemat taxiuri prin intermediul aplicaţiilor telefoanelor mobile. Mulţi clienţi s-au plâns pe reţelele de socializare că în noaptea de Revelion au plătit cel mai scump transport.