Un bărbat din Harghita a fost ucis de un urs. Omul a fost atacat în timp ce era în pădure. A încercat să fugă, însă animalul l-a prins şi l-a sfâşiat fără milă. Vânătorii atrag atenţia că au cerut în repetate rânduri aprobare pentru a împuşca animalele sălbatice care sunt tot mai multe şi tot mai agresive. Oficialii de la Mediu îi contrazic, susţin că au dat cele mai multe aprobări în acest judeţ. 

Tânărul venise în pădure cu doi prieteni. Voiau să încarce mai mulţi saci cu pământ pentru a amenaja o grădină.

Articolul continua dupa recomandari

Victima s-a îndepărtat de grup şi a intrat pe teritoriul unei ursoaice cu 3 pui. Animalul i-a sărit în cale şi l-a sfâşiat. 

Kerstes Robert, martor: Deodată, am auzit ceva zgomot, când s-a uitat vecinul a văzut ca ursul fuge în sus pe dealul celalalt. Am început sa strigam după coleg „Janos, hei, unde eşti?"

Prietenii l-au găsit inconştient şi plin de muşcături. L-au urcat repede într-o căruţă şi au fugit în sat după ajutor.   

"Era un om foarte bun, lucra zi şi noapte. Are valoare mai mare ursul decât omul. Asta e problema foarte mare în România", spune un localnic.

Bărbatul a lăsat în urma doi copii minori pe care îi creştea singur, după ce soţia l-a părăsit şi a plecat în străinătate. Localnicii se plâng că animalele sălbatice sunt tot mai multe şi tot mai agresive. Vânătorii spun că au cerut încă din toamnă autorităţilor se împuşte patru urşi, dar au primit acceptul doar pentru doi. Ultima solicitare a fost chiar săptămâna trecută. 

Kornis Lorand, vânător: Până nu se termină isteria în ţara asta că dispar urşi, se întâmplă în fiecare zi ce s-a întâmplat în această dimineaţă.

Borbely Csaba, Presedinte CJ Harghita: Se pare că acest urs a fost solicitat ca sa fie extras anul trecut, dar din partea Ministerului Mediului i s-ar fi refuzat asociatiei de vanatoare. Și acum eu intreb a cui este responsabilitatea pentru aceasta situatie?

Cei din Ministerul Mediului contrazic însă autorităţile locale.

(Reporter): Ministerul Mediului a primit vreo sesizare pentru acest aviz?

(MIHAI DRĂGAN, purtator de cuvânt al Ministerului Mediului): Până la acest moment, nu. Harghita e judetul care a beneficiat de cele mai multe derogări din toate județele din țară.

Ursoaica face parte dintre cei 20 de urşi care au supravieţuit ordinului de ucidere semnat de ministrul Mediului în 2017 şi care prevedea eliminarea a 140 de exemplare din întreaga ţară. Peste 30 de români au fost atacaţi de urşi în ultimii 5 ani.