Tânărul ars în explozia unui bloc a murit, joi, chiar de ziua lui onomastică, în Belgia. România pierde încă o luptă, iar sistemul sanitar mai face o victimă. Pe Alexandru Gabriel Băiaşu urmează să fie repatriat. După moartea tânărului, Guvernul va discuta vineri problema infecţiilor microbiene, a anunţat Ministrul Sănătăţii.

Chirurgul român care a încercat cu disperare să-l salveze, le-a spus reporterilor Observator că este profund marcat de cazul tânărului. Avea arsuri pe 75 la sută din corp şi două bacterii periculoase, contactate în spitalele româneşti.

Articolul continua dupa recomandari

CIPRIAN ISACU, medicul care a făcut operaţia în Belgia: Doamne cât aş fi vrut şi cât am crezut! Are vârsta fetei mele. Un copil nu trebuie să plece înaintea părinţilor.

La o săptămână după explozia care i-a mutilat trupul, tânărul pentru care autorităţile din România au căutat 24 de ore un spital care să-l poată opera, a murit de ziua lui de nume. Pe Alexandru îl chema şi Gabriel. Organismul lui a cedat după ce, în Charleroi, Belgia, a fost supus mai multor intervenţii chirugicale. O echipă condusă de un medic român i-a pus grefe de piele. Încă de acum patru zile, medicul coordonator a acuzat că Alexandru a plecat din România cu două bacterii periculoase.

CIPRIAN ISACU, medic: N-a mai rezistat organismul la toate agresiunile astea, între ghilimele. Şi infecţiile, şi starea generală şi totul. am făcut, ne-am dat peste cap. Aşa a fost să fie.

O resemnare sumbră pentru pacientul venit din România. O ţară europeană care nu are încă un spital unde să-şi trateze pacienţii cu arsuri grave, în condiţii similare cu cele din Europa.

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății: În cazul lui Alexandru nu s-a întârziat nici o secundă! Acolo a fost o problemă legată de plata unui avans pe care spitalul din Belgia l-a cerut. Nu era apanajul Ministerului Sănătăţii să facă aceste plăţi, dar am făcut-o discutându cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că era necesară în acel moment.

Comunitatea românilor din Belgia a fost permanent alături de familia tânărului. Este al treilea pacient român cu arsuri, care a fost trimis de autorităţile din România la Charleroi, în acest an

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății: L-am sunat pe medicul din Belgia care m-a anunţat de decesul lui Alexandru și mi-a spus că s-a atașat de pacient, mi-a spus că îi este foarte greu să-mi spună asta şi că a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-l salveze. Din păcate, starea lui era foarte gravă.

Ministerul a anunţat săptămâna aceasta că negociază cu mai multe unităţi medicale din Vest tratarea în regim de urgenţă a pacienţilor români. Abia astăzi, după moartea lui Gabriel, la Guvern se va discuta o hotărâre privind înfiinţarea unei comisii interministeriale pentru combaterea infecţiilor în spitale.