Salvatorii sunt transformaţi în victime în războiul cu noul coronavirus. În spitalul-focar din Suceava, unde doi pacienţi au murit ieri, sunt 92 de medici şi asistenţi de la toate secţiile infectaţi. Cei peste 1.000 de angajaţi ai spitalului sunt acum testaţi la grămadă. În tot acest haos, Parchetul a deschis o anchetă după ce medici bolnavi au fost chemaţi de acasă.

Este imaginea haosului de la Spitalul de Urgenţă Suceava. Sute de medici şi asistenţi stau la coadă, îngrămădiţi, şi aşteaptă să fie testaţi, deşi unii dintre ei ar putea fi deja infectaţi. Din cei 1313 angajaţi, 92 au deja coronavirus.

Articolul continua dupa recomandari

IULIAN POPE, vicepreşedinte Federaţia Sanitas - Estimările noastre sunt că vor fi câteva sute de salariaţi contaminaţi cu COVID-19. Sunt persoane, din personalul medical, destui cu simptomatologie deja, care nu au primit rezultatul. Ceea ce înseamnă că numărul va fi mult mai mare.

Sunt salvatori condamnaţi la contaminare, puşi în pericol chiar de conducerea spitalului. Indiferent de starea în care se află, toate cadrele medicale au fost chemate la spital azi, de directorul medical.

Directorul medical al Spitalului de Urgenţă Suceava, mesaj către personalul medical - Bună seara! La ora 7:30, toate cadrele medicale care sunt confirmate pozitiv, suspecţi sau negativi sunt aşteptaţi la spital! Ordin de ministru!

"S-a trimis un mesaj că este ordin de ministru ca tot personalul spitalului, de la brancardieri, infirmiere, asistenţi, medici să se prezinte la 07.30 cu băgăjel minim în spital", a declarat un angajat, sub protecția anonimatului.

Anchetă la Suceava, pentru zădărnicirea combaterii bolilor

După acest mesaj, Parchetul a început o anchetă pentru "zădărnicirea combaterii bolilor" şi "abuz în serviciu". Deocamdată, in rem. Ieri, managerul spitalului nici măcar nu ştia câţi infectaţi are.

-Reporter: Aţi ajuns la 52 de cadre medicale pozitive?

VASILE RÂMBU, managerul Spitalului Judeţean Suceava - Nu ştiu, că eu nu stau să număr astea, cadrele medicale. Deci v-am spus că e altă prioritate. Câte sunt, alea sunt. Trebuie să ne îngrijim de ele.

Contaminarea în masă a medicilor a început după ce mai mulţi pacienţi au fost plimbaţi de la o secţie la alta până când au fost depistaţi pozitiv.

Doi bolnavi au murit ieri. O femeie, transferată între timp la Iaşi, este în stare critică.

"Avem măşti simple, ni s-a dat câte o mască. Asistentelor, pe o secţie li se dădeau cutii de măşti, da? 30 de măşti pe o tură de 10-20 de asistente, câte erau, pe care trebuiau să le ţină 12-24 de ore o mască. Indiferent că îţi scuipa unul în faţă sau nu îţi scuipa", ne-a mărturisit o angajată, sub protecția anonimatului.

Rudele medicilor infectaţi din Suceava, mărturii cutremurătoare

Simona Semen / Facebook - Te doare literal fiecare bucățică de corp de teama celui iubit ție. Medici expuși fără nicun fel de echipament de protecție virusului ucigător care este, descris simplu, de sora mea, medic oncolog: "Satana, e ceva de pe altă lume"

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut măsuri pentru protejarea medicilor din toată ţara.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României - Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București.

La spitalul contaminat nu mai ajung urgenţele. Toate cazurile sunt trimise la spitalele din zonă.