Un elicopter s-a prăbuşit misterios în munţii Maramureşului. Iar anchetatorii nu ştiu cum a ajuns aeronava în spaţiul aerian românesc şi nici ce misiune avea pilotul găsit mort în epavă. Era un bărbat care ar fi lucrat şi în aviaţia militară din Belarus, ţară de origine. Procurorii români şi experţii în anchetarea tragediilor aviatice au conturat două ipoteze. Elicopterul ar fi putut fi folosit în contrabanda cu ţigări, care ia amploare în nordul României. Nu este exclusă însă nici ipoteza spionajului.

În pădurea din Maramureş, la doar câteva zeci de metri de graniţa cu Ucraina, a fost găsit, aseară, cadavrul unui pilot, lângă epava unui elicopter. Dimitry Kostikov a fost un cetăţean din Belarus, dar care avea şi cetăţenia rusă. A fost găsit fără suflare de un cioban din zonă. 

Articolul continua dupa recomandari

Elicopterul prăbuşit în Maramureş putea atinge 150 de kilometri pe oră

Ion Pop, cioban Săpânţa: Eram cu oile aici la păscut. Stătea aşa cu faţa în sus şi m-am uitat în jos să îl ajut, dar văd că nu mişcă 

Aparatul de zbor ar fi intrat în România la începutul lunii martie. Pilotul nu a înregistrat zborul şi nici radarele nu l-au reperat. Motiv pentru care se fac cercetări acum şi pentru violarea spaţiului aerian românesc. 

Sandu Griguţă, şef District Silvic Săpânţa: L-am auzit undeva în 5 sau 6 la începutul lunii martie. Am auzit un sunet aşa, ca şi un elicopter, dar nu cu aşa mare intensitate zgomotul. Zice fiică-mea, uite, uite, zboară spre Piatra Săpânţei 

Prima variantă a anchetatorilor este contrabanda cu ţigări. Elicopterul este un model rusesc, Kamov Ka-26. Un aparat uşor care poate zbura cu 150 de kilometri pe oră şi duce o încărcătură de o tonă. Astfel, ar fi putut transporta 30 de baxuri de ţigarete. Adică, 30 de mii de pachete. Un profit, pe piaţa neagră, de peste 10 mii de euro. 

Elicopterul prăbuşit în Maramureş se îndrepta spre Ucraina

Potrivit expertizei preliminare, la momentul prăbuşirii, elicopterul se îndrepta spre Ucraina, dinspre Baia Mare. Ar fi zburat la o înălţime de aproximativ 700 de metri. Dacă ar fi avut un transport de contrabandă, la acest moment, ar fi fost deja livrat. 

În timpul zborului, cârligul macaralei elicopterului ar fi fost desprins. Cu el ar fi agâţat vârfurile copacilor, a doborât o porţiune de vegetaţie, a pierdut controlul şi s-a prăbuşit.

Sandu Griguţă, şef District Silvic Săpânţa: Acolo e o zonă greu accesibilă. După starea pilotului, oricum e mort cam în jur de două luni

Epava elicopterului este acum păzită de jandarmi înarmaţi, pentru ca nimeni să nu se apropie şi să distrugă eventuale probe. Abia sâmbătă sunt aşteptaţi să revină la faţa locului procurorii pentru a continua ancheta.

Tot sâmbătă va fi ridicată şi epava pentru o expertiză completă. Surse spun că este luată în calcul şi o a doua ipoteză, spionajul. Dar această variantă nu a fost confirmată oficial.

Pilotul elicopterului prăbuşit în Maramureş avea 48 de ani 

Ţigaretele traficate prin Nordul României reprezintă aproape un sfert din piaţa naţională a tutunului. Poliţia de Frontieră nu are radare în zonă, doar camere de termoviziune şi de supraveghere. Transporturile sunt făcute cu drone de mari dimensiuni, aparate de zbor improvizate sau chiar cu avioane mari. Multe dintre ele sunt oprite, altele trec. 

Aşa se face că, în ultimii opt ani, statul a fost prejudiciat cu peste cinci miliarde de euro, în urma contrabandei cu ţigări. 

Dimitry Kostikov avea 48 de ani şi, potrivit paginii lui de Facebook, colabora cu aviaţia militară din Belarus. Kostikov era din Vitebsk, cunoscut drept "Oraşul mafioţilor".  

Din aceeaşi localitate erau şi cei doi bărbaţi care, în 2011, au aruncat în aer o staţie de metrou din Minsk. În atacul sângeros au murit 11 oameni şi alţi peste 300 au fost răniţi. Un an mai târziu, teroriştii au fost executaţi.