Este un adevărat festin la cherhanalele de pe litoral. Bucătarii şi ospătarii fac tot ce pot pentru a-i satisface şi pe cei mai pretenţioşi clienţi. Pe lângă mâncarea proaspătă, gătită impecabil, au parte şi de o experienţă inedita. Se numeşte "service la masă" şi este o operaţiune care înseamnă tranşarea şi dezosarea peştelui în faţa clientului.

Folosind două linguri, şeful de sală curăţă peştele de tot ce ar putea fi un disconfort pentru client. Capul, coada, pielea şi oasele sunt îndepărtate, iar în farfurie rămâne doar carnea curată şi garnitura. 

Articolul continua dupa recomandari

Petre Niculiţă, şef de sală:
Sunt mulţi care vor chiar să-i învăţăm acest procedeu.

Se mai numeşte şi "service la masă". Atenţia la detalii asigură un gust desăvârşit, spun bucătarii. Spre exemplu, bibanul este servit cu lămâie, salată, mămăligă pe plită şi încă un ingredient de nelipsit.

Gusturile fine cer şi reţete mai exotice. Spre exemplu, gătirea caracatiţei este cea mai simplă etapă. După ce se căleşte câteva minute în unt şi ulei de măsline, urmează montarea farfuriei. O emulsie de pătrunjel şi câteva roşii împodobesc piesa centrală. Un pat din varză roşie, gătită şase ore, peste care vine un piure de cartofi formează baza peste care se aşează caracatiţa. După textură şi culoare ne putem da seama de calitate.

Cei care preferă fructele de mare autentice nu sunt dezamăgiţi. Rapanele sunt pregătite aici după o reţetă elaborată. Cinci zile sunt ţinute la marinat, înainte de gătire. 

Cristian Iocob, bucătar şef:
Culoarea e aşa cum o vedeţi, puţin către maroniu, iar textura e destul de moale. Se simpte prin tăierea cu şpaclul pe plită.

Vinul alb merge perfect alături de peşte. În ultimii ani şi sortimentele rose prind la români.