MAI anunță că, în conformitate cu scenariul exercițiului Seism 2018, Președintele României a decretat starea de urgență. Ministerul de Interne spune că exercițiul simulează varianta unui cutremur de 7,5, soldat cu 450 de morți și aproape 1800 de răniți.

Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de faţă, în situaţia producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre, arată sursa citată.

Articolul continua dupa recomandari

Conform MAI, ca parte a exercițiului Seism 2018, Președintele României a decretat stare de urgență, după ce,în urma cutremurului, s-au înregistrat 450 de morți și 1791 de răniți.

De asemenea, 3.218 persoane sunt dispărute, iar 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături. 215 oameni au fost salvați.

Sâmbătă, forţele de intervenţie, din cele patru baze de operaţii, au acţionat în 26 de zone din Bucureşti şi judeţul Ilfov pentru evaluare, căutare şi salvare de persoane.

Conform MAI, în urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine şi produse de igienă personală. Taberele pentru sinistraţi vor fi amenajate în judeţul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ştefăneşti şi Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităţilor.

MAI arată că, sâmbătă, în Bucureşti şi judeţul Ilfov au acţionat pompieri din Bucureşti, precum şi din alte judeţe, sosiţi în sprijin cu mijloace tehnice specifice (de stingere, ambulanţe, descarcerare, containere multirisc, echipe de căutare canină, CBRN, transport personal şi victime multiple şi alte tipuri de ambulanţe specifice intervenţiei în caz de dezastru). Alături de pompieri au acţionat medici, paramedici, militari, voluntari, precum şi poliţişti şi jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.

Conform scenariului, la ora 18.00 a fost activată o linie TELVERDE dedicată aparţinătorilor persoanelor dispărute şi rănite, măsură care se ia într-o situaţie reală. Această linie telefonică este deservită de personal specializat - psihologi şi asistenţi sociali.

În municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost disponibilizate 15.000 de paturi mobile, amplasate în şcoli şi alte instituţii de utilitate publică.

De asemenea, în spitalele din Capitală sunt disponibile 365 de paturi adecvate pentru intervenţii chirurgicale.

Conform MAI, la acest moment, persoanele rănite primesc îngrijiri în 9 unităţi medicale din municipiul Bucureşti. De asemenea, în cadrul exerciţiului a fost instalat de către Ministerul Apărării şi spitalul de campanie ROL II, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din Pantelimon.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

Sursa: News.ro