Vin întăriri! Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, directorul UNIFARM anunţă că în scurt timp vor intra în ţară mai multe TIR-uri cu mănuşi, biocide, măşti chirurgicale şi teste rapide. E o cursă contra cronometru între statele lumii să pună mâna pe marfa rară ce poate face diferenţa între viaţă şi moarte. 

Aşa arată arsenalul României, în lupta cu coronavirusul. Pe noi, pandemia ne-a prins nepregătiţi. O recunoaşte chiar directorul Unifarm - distribuitorul naţional de echipamente medicale. 

Articolul continua dupa recomandari

Adrian Ionel, director UNIFARM: La noi, aparatura şi echipamentul de protecţie au început să sosească în urmă cu două săptămâni, într-un ritm foarte lent. 

Abia de câteva zile, mai multe TIR-uri cu echipamente au început să sosească în România. Deocamdată, peste 220 de mii de combinezoane, un TIR cu mănuşi, unul cu biocide, şi un milion de măşti chirugicale - dar nu din cele mai performante.

Va mai dura însă până când toate vor ajunge şi la medicii din prima linie, care şi-au strigat în ultimele săptămâni nemulţumirea. 

Cadru medical: Am stat cu masca aceea luni seara când am fost de gardă. Se îmbibă cu secreţii şi nu mai e bună de nimic. Eu nu mai vorbesc de combinezoane, botoşi, deja intrăm în era SF-ului. 

Adrian Ionel, director UNIFARM: Încercăm să-i ajutăm cât putem de repede şi cu tot ce au nevoie. După cum aţi văzut, noi lucrăm la foc continuu. Primim şi livrăm la foc continuu. 

La foc continuu se dă şi lupta pentru supravieţuire între ţări. Pentru că a pune mâna pe echipamente de protecţie e azi o cursă inegală ghidată în mare parte de buget. 

Adrian Ionel, director UNIFARM: Se schimbă lucrurile de la o oră la alta. Dacă stocurile nu sunt plătite şi sunt doar blocate, vin concurenţi din alte ţări care plătesc şi dublează preţurile cu banii jos, ceea ce este absolut incredibil. Da, au fost blocate două tranşe, una de 10 şi una de cinci milioane de măşti, care au zburat într-o noapte una şi într-o noapte una înspre alte ţări care au plătit mai mult.

Pentru că și-au învățat lecția, autoritățile române au început să plătească şi ele în avans. Acum, aşteptăm din Coreea de Sud testele care ar putea arăta adevărata dimensiune a epidemiei din România. 

Adrian Ionel, director UNIFARM: 200 de mii de teste PCR şi un milion de teste rapide care ar urma să vină undeva începând cu sfârşitul săptămânii, de pe 27. Acestea sunt plătite în avans, o parte din ele. Nu riscăm acest lucru! 

Testele rapide vor fi folosite de autorităţi pentru a pretesta populația, în special românii aflați în carantină sau în izolare. Doar cei cu rezultat pozitiv şi cu simptome vor fi apoi testaţi cu dispozitivele mult mai precise de tip PCR.