Procurorii şi criminaliştii, îmbrăcaţi în costume de protecţie şi dotaţi cu detectoare de radiaţii, au dezhumat astăzi un tânăr din Botoşani despre care vor să afle dacă a fost asasinat de Securitate. Mugur Călinescu a murit la scurt timp după ce a fost investigat de Poliţia Secretă. Deşi cauza oficială a fost leucemia, familia lui este convinsă că a fost iradiat în timpul interogatoriilor. Probele prelevate astăzi nu doar că pot confirma această teorie, dar pot deschide o adevărată cutie a Pandorei în care au fost închise asasinatele Securităţii.

Călăi care, timp de 32 de ani, au trăit liniştiţi, fără să răspundă pentru moartea lui Mugur. Avea 19 ani când a fost diagnosticat cu leucemie, ciroză şi afecţiuni ale splinei.

Articolul continua dupa recomandari

Mama lui a fost convinsă încă de atunci că fiul ei a fost a fost asasinat de Securitate. Şi s-a luptat întreaga viaţă să demonstreze acest lucru. Femeia s-a stins însă anul trecut, înainte de începerea anchetei. Astăzi, la fix un an de la înmormântarea ei, trupul fiului a fost exhumat. Îmbrăcaţi în costume de protecţie şi cu ajutorul detectoarelor de radiaţii, anchetatorii au cautat indicii care să desluşească misterul morţii lui Mugur.

Mugur a intrat în vizorul securităţii după ce a scris mai multe mesaje anti-comuniste pe clădirile din Botoşani. 

Timp de doi ani, a fost chemat săptămânal la audieri. În timpul interogatoriilor ar fi fost iradiat, cred rudele sale.

Criminaliştii au prelevat mai multe probe care vor fi analizate în laboratoare performante.

Deschiderea anchetei şi eventualele concluzii reprezintă un precedent în justiţia românească şi poate deschide drumul spre anchetarea tuturor morţilor misterioase ale multor dizidenţi şi luptători anti-comunişti.