Se împlinesc cinci ani de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni. Cinci ani de când pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa într-unul dintre cele mai grave accidente aviatice de la noi. Ca de fiecare dată, Romaniţa Iovan şi-a comemorat fostul soţ la locul accidentului. A mers pe munte alături de fiul ei şi s-a rugat împreună cu moţii care, în ziua dezastrului, i-au găsit pe supravieţuitori după şase ore de căutări. 

"Cine crede în zbor, este stăpân peste zare!". Este mesajul inscripţionat pe tricoul Romaniţei Iovan, dar purtat şi de mai multe persoane care au participat la slujba de comemorare a pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion.

Articolul continua dupa recomandari

Romaniţa Iovan: Al cincilea ani când urcăm în Apuseni. Vă mărturisesc că până acum 5 ani, eu nu am fost în Apuseni. Soarta ne-a pus în aceasta situaţie şi venim de 5 ani şi vom veni cât vom putea.

Romaniţa Iovan a venit şi în acest an însoţită de fiul ei şi al regretatului pilot. Nu au mai putut urca pe Vârful Petreasa, chiar în locul în care avionul s-a prăbuşit, pentru că acolo, la 1400 de metri altitudine, zăpadă măsoară aproape doi metri.

Romaniţa Iovan: Pentru Albert este esenţial să venim aici, să-l comemorăm pe tatăl lui.

Zeci de oameni au participat la parastas. Localnici, prieteni, dar şi moţii care au salvat atunci vieţile celor cinci supravieţuitori.

Aurel, salvator: Tot aceeaşi persoană sunt, nu pot să devin mai cunoscut. Cu ce? Că am ajutat pe cineva, asta nu înseamnă că devenim vedete. Pentru noi e o bucurie să poţi să ajuţi pe cineva şi ne pare rău că n-am putut mai mult.

Corneliu Olar, fostul primar al comunei Horea: Aşa sunt moţii noştri, toţi sunt săritori la necaz. La un necaz vine şi o bucurie, pentru oamenii ăştia s-a reuşit să se facă un drum astfaltat de 8 kilometri şi de asta l-am şi botezat Drumul lui Iovan.

Oamenii locului nu pot uita una dintre cele mai mari tragedii aviatice din ţara noastră. Pe 20 ianuarie 2014, Adrian Iovan pilota avionul în momentul impactului. Nici el şi nici Aura Ion, studentă la medicină, n-au supravieţuit.

Copilotul aeronavei a suferit răni grave, iar cei patru medici care mergeau la Oradea, pentru a preleva ficatul unei persoane pentru un transplant, au scăpat cu câteva răni uşoare. Supravieţuitorii au fost căutaţi atunci mai bine de şase ore.