Scandal uriaş la Sfântul Sinod, acolo unde e luată în discuţie situația de la Episcopia Hușilor, complicată de scandalurile sexuale răsunătoare, devenite publice acum câteva săptămâni. Cazul Episcopului Corneliu Bârlădeanu, acuzat de relații nepotrivite cu un alt bărbat, e dezbătută astfel de mai-marii Bisericii. 

Surse din cadrul Patriarhiei au dezvăluit că episcopul Huşilor, Corneliu Bărlădeanu, nu recunoaşte păcatele de care e acuzat şi, mai mult, ameninţă cu dovezi care să îi incrimineze pe alţi doi episcopi şi să îi compromită.

Articolul continua dupa recomandari

În acest context, reacţia bisericii după ce a analizat filmuleţul în care episcopul Huşilor apare în posturi indecente alături de un seminarist, e uluitoare:"Expertiza filmuleţului ar fi ieşit neconcludentă pentru a putea lua o decizie la adresa lui."

"Vor fi analizate, în vederea aprobării, şi unele propuneri al Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activităţii clericale, inclusiv a ierarhilor. În aceeaşi zi, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, vor fi desemnaţi membrii şi supleanţii Consistoriilor arhiereşti care vor cerceta şi judeca în primă şi ultimă instanţă cazurile de abatere de la morala şi disciplina Bisericii", anunţa Patriarhia miercuri, cu o zi înainte de startul lucrărilor Sfântului Sinod.

Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, implicat într-un scandal sexual, mai poate aduce probe în apărarea sa, în condiţiile în care Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale, în caz contrar riscând excluderea din clerul Bisericii Ortodoxe Române. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat pentru News.ro că dacă se va decide excluderea sa, care este cea mai aspră sentinţă pe care o poate da Consistoriul, atunci episcopul îşi poate păstra statutul de monah. Dacă Sinodul decide suspendarea sa totală din toate atribuţiile, va fi înlocuit temporar, cel mai probabil, cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

"Episcopul riscă excluderea din clerul BOR dacă pe parcursul judecării sale de către Consistoriul arhieresc nu va prezenta niciun argument factual în apărarea sa. Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale. Dacă le contestă, el este dator să probeze lipsa lor de veridicitate. Excluderea sa din cler este cea mai aspră sentinţă care se poate da din partea Consistoriului. Putem vorbi despre retragerea sa din treptele clericale. În fond, caterisire", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, precizând că este pentru prima dată în Biserica Ortodoxă Română când un ierarh este judecat de către Sinod pentru o asemenea abatere de natură morală şi disciplinară.

Întrebat ce se va întâmpla cu episcopul după caterisire, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că acesta îşi poate păstra statutul de monah.

"Îşi va putea păstra statutul de monah, întrucât astfel are şi şansa vindecării sale morale in spaţiul binefăcător al Bisericii. Orice ierarh este în mod fundamental monah, călugar. Acest statut evident şi-l păstrează pentru că este şi bine să rămână în Biserică un om care dă dovada de dorinţă de îndreptare. Episcopul de Husi nu trebuie demonizat. Nu vorbim despre asemenea lucruri în Biserică. Este un om care a greşit'', a mai spus Bănescu, precizând că în acest moment episcopul de Huşi este suspendat de la slujire.

În cazul în care Sinodul va decide suspendarea sa totală din toate atribuţiile atunci va fi înlocuit temporar, cel mai probabil cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Potrivit lui Vasile Bănescu, lucrurile ar fi fost mult simplificate dacă episcopul Huşilor ar fi solicitat retragerea, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

"Nu, nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am fi aflat cu toţii dacă era cazul. Are posibilitatea să o facă în cursul zilei de astăzi (n.r. - joi) sau mâine (n.r. - vineri) pe parcursul derulării şedintelor Sfântului Sinod. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Este deja tardiv pentru că imaginea instituţiei noastre a fost afectată, evident, de un asemenea caz. El a fost sfătuit să se retragă. Personal, am transmis lucrul acesta. Nu a făcut-o până acum. Mai are timp s-o facă şi astăzi sau mâine, dar chiar dacă ar face-o ancheta nu se va opri aici, pentru că în filmul respectiv este implicată şi o a doua persoană şi mai ştim că există şi un caz foarte grav de şantaj - încă trei clerici din Episcopia Huşilor sunt în acest moment anchetaţi de DNA. Asadar, ancheta pentru o faptă de imoralitate va continua", a mai spus Bănescu.

Întrebat unde ar putea fi îndrumat să se retragă după caterisire, Vasile Bănescu a spus că nu ştie încă.

"Nu ştiu unde anume va fi îndrumat sa se retragă", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Știrile Antena 1 Observator sunt și pe Instagram, Youtube și Facebook