Răsturnări de situaţie în cazul scandalului decontărilor fictive de la Spitalul Judeţean Ilfov. Medicul reţinut joi noapte va fi cercetat în libertate şi spune că totul e o răzbunare. În schimb, anchetatorii au descoperit un lanţ al complicităţilor între angajaţi care şi-au însuşit bani din taxa plătită de paciente pentru întreruperi de sarcină. Ajutat de o funcţionară de la Registratură, medicul ginecolog ar fi cerut decontări de la Casa de Sănătate pentru servicii inexistente. 

Potrivit procurorilor, în luna mai a acestui an, medicul ar fi falsificat fişele a patru paciente care s-au prezentat la spital pentru întrerupere de sarcină, la cerere. Femeile au plătit câteva sute de lei pentru intervenţie, însă banii nu au intrat în Casieria Spitalului.

Articolul continua dupa recomandari

În plus, cu ajutorul funcţionarei de la Registratură, medicul a indus în eroare Casa de Sănătate cerând decontări pentru spitalizare şi pentru intervenţii medicale fictive, susţine Parchetul Judeţectoriei Sectorului 2.  

AUGUSTUS COSTACHE, purtător de cuvânt Casa Naţională de Sănătate: Banii din decontari intra in conturile spitalului. Ce face mai departe spitalul cu banii, este problema spitalului. 

CĂLIN MIRCEA LAZEA, managerul Spitalului Judeţean Ilfov: Doamna de la Registratura inchidea foile medicale in baza cardului de asigurat. Dânsa este pur si simplu un registrator, un om care face biletele de externare in functie de ce scrie in foi.

Procurorii spun că rolul medicului era de a acoperi în acte prezenţa pacientelor în secţie. Nota în fişele medicale că acestea au suferit un avort incomplet sau o oprire din evoluţie a sarcinii, ceea nu era adevărat. Parchetul a stabilit că spitalul a primit 1317 lei  pentru servicii medicale pe care nu le-a oferit.

CIPRIAN ROMANESCU, purtător de cuvânt la Poliţia Capitalei: Momentan nu avem un prejudiciu clar, acesta va fi stabilit in urma audierilor si a studiilor documnetelor care au fost intocmite de aceste persoane banuite. 

La solicitarea Ministrului Sănătăţii, o echipă de control a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate face verificări la spitalul judeţean Ilfov. Nu este exclus ca şi alţi angajaţi ai spitalului să fie audiaţi. Anchetatorii au ridicat la percheziţii cutii întregi cu acte medicale pe care încă le verifică. 

”De trei ani de zile de când ne-am mutat noi aici, ieşind, mergeau aşa! Şi le-am întrebat: "Ce aţi păţit, vă e rău?" Şi au zis: "Am făcut avort!" Dar nu una, foarte multe!”, susține o femeie, care a dorit să fie anonimă.

Contactat de reporterii Observator, medicul cercetat susţine că dosarul e o răzbunare pusă la cale de un coleg implicat în scandalul doctoriţei cu diplomă falsă. Până la finalizarea anchetei, medicul nu va mai lucra în spital. El este acuzat de fals intelectual şi complicitate la delapidare.