Meseria de salvamar e tot mai periculoasă. Şi nu atât din cauza pericolelor din apă, ci din cauza riscurilor de pe uscat. Tot mai mulţi salvamari devin victimele celor pe care îi salvează de la moarte. La Eforie Nord, un salvamar a primit drept răsplată. un pumn în faţă.

Turistul de 50 de ani din Capitală s-a aventurat în larg, deşi pe plaja din Eforie Nord era arborat steagul galben, iar marea din ce în ce mai agitată. Salvamarul a încercat în zadar să îi semnalizeze pericolele. În cele din urmă a plecat cu caiacul pe urmele lui.

Articolul continua dupa recomandari

ANDREI CRISTIAN DRĂGHICI, salvamarul lovit: Spunându-mi să plec că nu este treaba mea, eu am încercat să vorbesc cu el în continuare. I-am spus: "Omule, eu stau după tine să nu păţeşti ceva, în altă parte poate să moară alt om. Te plâng familia, copiii acasă, tu ai venit la mare, nu să se facă înmormântarea pe-aici."

GEORGE VĂTĂMĂNESCU, colegul salvamarului lovit: Era trecut mult de geamanduri, era trecut în larg, au mers cu un caiac şi cu un jet-schi să-l aducă la mal, nu a cooperat, a fost foarte recalcitrant turistul, până la urmă a ieşit la mal.

O dată ajuns la mal, drept răsplată turistul i-a dat un pumn salvatorului său. Cu buza spartă şi mai multe copci, salvamarul a mers la poliţie unde a depus plângere. Agresorul are acum dosar penal.

Astfel de incidente violente sunt din ce în ce mai dese, pe litoral. Luna trecută, în Costineşti, un salvamar a primit un pumn de un turist din Maroc, după ce i-a scos, pe el şi pe iubita lui, din valuri.

EDUARD STANCA, salvamarul lovit: Trei fete şi un băiat se înecau acolo unde se formează un curent, în capul digului. Două dintre fete au fost salvate de colegul meu cu caiacul, iar eu am salvat pe respectivul meu agresor şi prietena lui, bănuiesc. I-am scos şi la mal am primit drept răsplată ceea ce am acum aici.

În iunie, în Eforie Nord, un alt salvamar a primit în loc mulţumiri, un picior în burtă. Chiar de la tatăl băiatului pe care l-a salvat. Pe plajă, era arborat steagul roşu, iar băiatul a fost luat de lângă părinte de curenţii puternici.

Salvamarii se plâng că nu pot da amenzi şi trebuie să-i convingă cu vorba bună de turişti să iasă din apă. Zilnic au de-a face cu 30-40 de turişti recalcitranţi.

De la începutul sezonului, 8 oameni şi-au pierdut viaţa pe litoral.