Salata dobrogeană din icre de crap ar putea deveni al şaselea produs românesc protejat şi recunoscut în ţările Uniunii Europene. O asociaţie din Tulcea a depus deja documentaţia la Ministerul Agriculturii pentru înregistrarea unei reţete vechi, tradiţionale.

Nu este restaurant din Dobrogea unde clienţii să nu oprească pentru o porţie de salată de icre. Cea din icre de crap este printre cele mai gustoase. 

Articolul continua dupa recomandari

Reţeta e simplă. Un kilogram de icre, ulei de floarea soarelui, sare, lămâie şi 750 de mililitri de apă minerală. Ingredientele sunt amestecate timp de 50 de minute. 

Câţiva producători din Tulcea, reuniţi într-o asociaţie, vor să ducă în Europa reţeta tradiţională de salată din icre de crap. O fabrică din judeţ aduce deja pe piaţa autohtonă un produs care respectă întru totul reţetele tradiţionale din zonă. 

Lidia Suhov, director de calitate la fabrica din Tulcea: Pentru fabricarea salatei traditionale cu icre de crap, se utilizeaza cinci elemente. Icre de crap, icre de crap deltaic folosite ca liant natural, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată şi zeamă de lămâie. 

Cele cinci ingrediente sunt amestecate până când capătă culoarea dorită de producător, dar şi consistenţă. Înainte de prelucrare, icrele sunt ţinute 12 zile în sare. Reţeta sută la sută dobrogeană are la bază icre de peşte deltaic, adică un amestec de icre de la mai multe specii de peşte din Delta Dunării. În curând, produsul ar putea cuceri Europa, ca marcă atestată. 

Tiberiu Cazacioc, preşedinte Asociaţia Ro-Pescador: Un produs certificat european ca specialitate tradiţională garantată înseamnă că orice salată cu acea denumire poate fi produsă numai conform caietului de sarcini, ceea ce înseamnă un anumit proces de producţie şi o anumită compoziţie sau anumite materii prime. 

Recent, scrumbia de Dunăre afumată a devenit al cincilea produs românesc recunoscut şi protejat în Europa. Ea se alătură altor patru produse româneşti protejate în ţările Uniunii Europene: novac afumat din Ţara Bârsei, telemea de Ibăneşti, salam de Sibiu şi magiun de prune de Topoloveni.