Vara, salata de vinete este cel mai iubit aperitiv. E simplu de preparat, e foarte gustoasă şi nici nu îngraşă. În plus, datorită conţinutului ridicat de apă, vinetele ţin şi foame, dar şi de sete şi reprezintă alimentul ideal pentru zilele caniculare, spun nutriţioniştii.

Povestea salatei perfecte începe în grădină. În serele din Bucovina, vinetele sunt numai bune de copt. Cât se perpelesc pe grătar, la foc iute, se prepară maioneza. Peste două gălbenuşuri fierte, se adaugă treptat ulei de floarea soarelui şi se amestecă fără oprire. 

Articolul continua dupa recomandari

Între timp, s-au copt şi vinetele. Apoi, se lasă la răcorit, ca să se scurgă zeama ce le poate da un gust amărui. Pe urmă, se mărunţesc aşa cum ne învaţă un secret pe care îl ştiu şi gospodinele din Maramureş. 

Cu lingura de lemn, pe tocător de lemn. Vă rog, nu folosiţi plastic şi metale. Pentru că schimbă culoarea şi gustul, ne dezvăluie o gospodină.

Reţeta tradiţională e extrem de simplă. După ce au fost tocate, peste vinete se adaugă ulei sau maioneză, un pic de ceapă bine mărunţită şi sare, după gust.

În Maramureş, salata de vinete se serveşte musai cu pâine de casă, dar şi cu un strop de tărie alături, o tradiţie care nu are nimic în comun cu reţetele exotice din Orientul Mijlociu.

Într-un restaurant din Bucureşti, se prepară mutabbal, o salată specială. Peste vinetele coapte, se adaugă puţin iaurt grecesc, pastă de susan şi un strop de zeamă de lămâie. Un pic de usturoi ras completează perfect aromele. 

Se spune despre vinete că sunt atât de versatile, încât se pot prepara în sute de feluri. Coapte, la cuptor, pane sau chiar umplute, au un conţinut scăzut de calorii, sunt bogate în fibre şi vitamine. Coaja lor conţine antioxidanţi care pot preveni cancerul şi bolile neurologice.