Guvernul Malaeziei a aprobat de principiu abolirea totală a pedeapsei cu moartea și oprirea execuțiilor în curs, o mișcare care a fost salutată de grupurile internaționale pentru drepturile omului și de diplomații străini.

În Malaezia se află și doi români care au sentințe capitale pentru trafic de droguri, și anume Daniel Ionel Țurcan, de 51 de ani și tânărul Ionuț Gologan.

Articolul continua dupa recomandari

Un proiect de lege privind abolirea pedepsei capitale va fi probabil discutat de Guvern săptămâna viitoare, când va fi propus și Parlamentului.

"Toate pedepsele capitale vor fi eliminate, toate execuțiile intră în oprire completă", a declarat un ministrul Liew Vui Keong.

Keong a cerut oprirea tuturor execuțiilor până când decizia intră oficial în vigoare, spunând: "Deoarece noi eliminăm sentința, execuțiile nu ar trebui să fie executate. Vom informa Comitetul pentru Grațieri să examineze mai multe cereri pentru condamnații din lista de așteptare pentru pedeapsa cu moartea, să le fie comutate pedepsele sau chiar eliberați", a precizat ministrul.

Mai mult de 1.200 de persoane sunt condamnate la moarte în Malaezia, care mandatează ca pedeapsă pentru o gamă largă de infracțiuni, inclusiv crima, răpirea, traficul de droguri și trădarea, printre altele.