Peste patru mii de femei sunt diagnosticate anual şi alte două mii mor din cauza cancerului de col uterin. Cifrele plasează România pe primul loc în Europa, după ce campaniile şi programele de testare iniţiate de autorităţi au eşuat.

Reporterii Observator au încercat să obţină o trimitere pentru un test care poate depista cancerul de col. O analiză gratuită, oferită de Ministerul Sănătăţii. Medicii de familie ne trimit mai departe la ginecologi.

Articolul continua dupa recomandari

Mulţi medici de familie refuză să-şi ajute pacientele, spunând că nu se simt motivaţi financiar. 

Nediagnosticate la timp, mii de românce mor în fiecare an ucise de cancerul de col. Mai multe decât în toată Europa. 

Ministrul Sănătăţii recunoaşte eşecul, aşa că pregăteşte un nou program de testare. Vor fi înfiinţate 8 centre regionale cu fonduri europene.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii:
Eu am speranţa că vom începe screening-ul la sfârşitul anului, nu ştiu sigur dacă se va putea, în acest moment nu mai depinde de noi.

Pe de altă parte, vaccinul împotriva virusului HPV, cel care provoacă maladia, nu este încă decontat. Chiar dacă pe listele medicilor s-au înscris deja doritori.

Alexandru Rafila, preşedinte Societatea Română de Microbiologie:
În momentul de faţă există şi un număr de 12 mii de părinţi care au solicitat vaccinarea copiilor lor.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii:
Ministerul Sănătăţii va acţiona corect, aşa cum trebuie şi nu la presiuni. Deci noi trebuie să pregătim foarte bine acest lucru, să conştientizăm populaţia, pentru că altfel vom avea surprize.

Ţările care au introdus vaccinul anti-HPV în programele naţionale au raportat, după numai 10 ani, zero cazuri de cancer de col uterin.