Cu prilejul aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Franceză, pe 20 februarie 2020, Ambasada României la Paris a realizat un film dedicat acestui moment.

Sunt mărturii ale unor personalități marcante, române și franceze, personalități cu care ambasadorul Luca Niculescu a vorbit despre ce înseamnă această relație de suflet. În mesajul său, ambasadorul român a amintit că în această zi, în urmă cu 140 de ani, Mihail Kogălniceanu devenea primul reprezentant al României din Franța, iar personalitățile din acest material cunosc bine România și Franța, iar prin munca lor contribuie la întărirea acestei relații speciale.

Articolul continua dupa recomandari

Despre data de 20 februarie, rectorul Academiei din Paris, Gilles Pécout, spune că este un moment istoric, ne permite să subliniem importanța mare a relațiilor dintre România și Franța din domeniile școlar și universitar ”. El a amintit că Universitatea din Paris a primit mereu studenți români, este un fapt atestat istoric. Există, într-adevăr, o stare, o situație privilegiată a relației istorice dintre România și Franța”, a conchis rectorul Academiei din Paris.

Generalul d’Andoque de Seriege, director al Muzeului Armatei, a vorbit despre frăția de arme din Primul Război Mondial: ”Cert e că francezii i-au îndrăgit pe români și România. Generalul Berthelot a fost primit așa cum nu mai fusese primit vreodată în altă țară. În Franța nu există multe piețe, străzi, bulevarde ce poartă numele generalului Berthelot, e o piață nu departe de aici cu numele său, dar în România este cunoscut de toți românii.”

Dramaturgul Matei Vișniec, stabilit în Franța din 1987 și recunoscut ca scriitor francofon, a evocat bogăția relațiilor culturale, mai precis ”a celor două lumi teatrale”. ”Cred că sunt 2 etape, perioada în care noi am primit din Franța repertoriu, modele, trupe care au venit în România încă de la jumătatea secolului al XIX-lea și au jucat în marile orașe, și după aceea, bineînțeles, au început românii să circule și să ofere înapoi ceea ce au primit”, a povestit Matei Vișniec.

La rândul său, Adrian Cioroianu, ambasador și delegat permanent al României la UNESCO, apreciază că ”Franța nu ne-a fost numai un model sau numai un aliat, partener strategic alteori, ci ne-a fost ceea ce se cheamă un partener pentru zile bune și zile rele în politică, în cultură, în practic toate domeniile pe care civilizația europeană le-a dezvoltat de-a lungul ultimelor veacuri”. ”Și asta pentru că, în egală măsură, România a primit de la Franța și în egală măsură a dat. A dat talente, a dat valori și am împrumutat pentru a da Franței și Europei din propria noastră valoare”, a explicat diplomatul român.

Sophie Negropontes, fiica fotografului Dan Er. Grigorescu şi fondatoarea galeriei Negropontes din Paris, a vorbit despre Constantin Brâncuși, sculptorul secolului XX, de la nașterea căruia tocmai s-au împlinit 144 de ani: Cred că Franța este un loc primitor pentru toate dimensiunile culturale și intelectuale, a fost dintotdeauna și continuă să fie. Brâncuși a devenit așa o figură universală, dincolo de fotografiile tatălui meu și dincolo de dragostea mea pentru sculpturile lui. Brâncuși, de aceea l-am citat, pentru că este universal, precum Cioran, precum Ionesco, e universal”, a spus Sophie Negropontes.

Regăsiți materialul video pe pagina web a Ambasadei și pe cea de Facebook.