Doi români au fost repatriați din China, dintr-o zonă afectată de coronavirus, și aduși în țară cu o aeronavă militară Spartan. În premieră, cei doi au fost plasați în carantină într-un loc special amenajat de autoritățile române pentru cazuri cu suspiciuni de coronavirus.

Românii se aflau în orașul Yichang din provincia chineză Hubei, unde se află și Wuhan, orașul de unde a pornit epidemia. Cei doi au fost preluați din China cu un avion pus la dispoziție de Guvernul Marii Britanii, care, de asemenea, și-a scos o parte din cetățeni din această țară.

Articolul continua dupa recomandari

Românii au ajuns inițial la Londra, iar apoi au fost transferați la Berlin. De aici, autoritățile române i-au preluat și i-au repatriat duminică seară, cu o aeronavă C-27J Spartan a armatei.

”Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de comandorul Emil Tecuceanu și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București”, a transmis Ministerul Apărării, într-un comunicat.

Medicii transmit că starea lor de sănătate este bună. Ca o măsură preventivă însă, imediat după aterizarea pe Baza Aeriană 90, ei au fost preluați de un echipaj medical în costume speciale și transportați către un spațiu special de carantină amenajat în București.

Este pentru prima dată când autoritățile recurg la această măsură, de a pune în carantină într-un loc special amenajat pentru situații legate de coronavirus.

Medicii precizează însă că, până în acest moment, cei doi români nu au fost confirmați cu coronavirus. Ei vor rămâne 14 zile în carantină.

”Doi cetățeni români care se aflau în  Germania. la Berlin, au fost aduși în tara, în această seară. Cei doi cetățeni au fost transportați din China în Germania prin intermediul unor zboruri medicale organizate în cadrul Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Starea de sănătate a celor doi bărbați este bună si nu sunt confirmați până în acest moment cu coronavirus. Cele două persoane sunt asimptomatice, sunt în curs de testare și, conform procedurilor, vor rămâne încă 14 zile sub supraveghere medicală într - un spațiu special destinat din București, în care sunt respectate condițiile de izolare. Ministerul Sănătății va informa cu privire la starea de sănătate a celor doi cetățeni”, a transmis, într-un comunicat, Ministerul Sănătății.

Ministerul român de Externe, de asemenea, a dat publicității un comunicat despre aducerea în țară celor doi, în care precizează însă că și alți români aflați în China ar putea, de asemenea, să fie repatriați zilele următoare.

”Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Beijing, Londra și Berlin, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă autoritățile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, cât și pe lângă autoritățile chineze pentru facilitarea operațiunilor de ieșire de pe teritoriul chinez a cetățenilor români, având în vedere restricțiile existente în zonă. Totodată, Ambasada României la Beijing a păstrat în permanență legătura cu cei doi cetățeni români, inclusiv pe parcursul desfășurării operațiunilor necesare repatrierii.
Ministerul Afacerilor Externe mulțumește partenerilor britanici și germani pentru sprijinul acordat, precum și autorităților chineze pentru buna colaborare în gestionarea situației. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Beijing, rămâne în contact cu autoritățile chineze, cu reprezentanții misiunilor diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Republica Populară Chineză și cu organismele europene relevante și continuă eforturile de sprijin pentru alti cetățeni români care ar putea fi prezenți în zonă”, a transmis MAE.

Sâmbătă seară, tot din China a fost repatriată o studentă, despre care, de asemenea, medicii au trasmis că starea ei de sănătate este bună și că nu prezintă simptome de coronavirus. Ea, de asemenea, trebuie să rămână însă în carantină. Potrivit unor surse medicale, foarte probabil, va fi transferată în același centru special de carantină în care au fost plasați și cei doi români repatriați duminică seară.