Virusul fără leac a ucis 900 de oameni, mai mult decât oricare altă pandemie de până acum. Numărul victimelor l-a depăşit în doar câteva săpătmâni pe cel al oamenilor răpuşi de Sindromul Respirator Sever Acut. Puterea virusului îi sperie şi pe specialişti care avertizează că este posibil să avem de-a face doar cu vârful icebergului. Sute de europeni sunt evacuaţi din China cu avioane speciale. Printre ei şi doi români, care au fost aduşi aseară în ţară cu o aeronavă a armatei. Pentru prima dată, s-a recurs la o măsură extremă: sunt izolaţi într-un loc secret.

Cei doi români au fost repatriaţi cu un avion al armatei, seara trecută. Au coborât din aeronavă purtând costume speciale, după ce pe timpul zborului au fost izolaţi într-o capsulă vidată.

Articolul continua dupa recomandari

Piloţii, personalul de bord al aeronavei şi tehnicienii de la sol au fost la rândul lor îmbrăcaţi în costume speciale. Cei doi bărbaţi au fost urcaţi într-o ambulanţă SMURD şi transportaţi într-un loc ţinut secret, amenajat de autorităţi într-o clădire care aparţine Primăriei Capitalei. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei: Am pus la dispoziţie o locaţie pentru persoanele care trebuiesc carantinate pentru următoarele 14 zile. Avem o capacitate de maximum o sută de persoane. Sperăm să nu se ajungă aici

Cei doi au muncit chiar în Wuhan, focarul epidemiei. Au fost evacuaţi iniţial din China cu o aeronavă a guvernului Marii Britanii. Apoi au fost transportaţi în Germania, iar de aici au fost preluaţi de aeronava militară.

În carantină forţată, dar acasă, la Galaţi, au intrat astăzi alţi patru români întorşi din China. Sunt 17 persoane monitorizate de medici numai în acest judeţ.

Teama de o eventuală prezenţă a virusului ucigaş în România a lovit şi la Mureş. Aici, mai mulţi părinţi cer conducerii unei şcoli să interzică prezenţa la ore a unui elev a cărui mamă s-a întors din China: "Dacă vine copilul la şcoală, îl scot şi eu pe al meu două săptămâni", "Îmi este frică pentru că înţeleg că este destul de grav acest virus".

Maria Laszlo, director şcoală: Am cerut un punct de vedere din partea DSP-ului. Vom încerca să facem în aşa fel încât acest copil să nu intre în contact cu colegii de clasă

Legal este însă imposibil. Învăţătorii au rugat-o pe mamă să-şi ţină câteva zile băiatul de opt ani acasă.

Iuliu Moldovan, director DSP Mureş: Este în proces de monitorizare. Persoanele care intră în monitorizare văd ce simptom au, ne anunţă şi luăm imediat măsurile care se impun

Între timp, în China, răspândirea virusului nu poate fi oprită. Oamenii depistaţi cu simptome în trafic sunt scoşi cu forţa din autoturisme, iar autorităţile au ajuns să baricadeze victimele în locuinţe. Strigăte disperate de ajutor se aud pe străzile pustii din oraşele închise.

Deasupra regiunii Hubei sateliţii au măsurat cantităţi uriaşe de dioxid de sulf, un gaz incolor cu un miros înţepător ce provine de la arderea cadavrelor infectate cu virusul fără leac.

Descoperirea alimentează temerile că numărul morţilor e mult mai mare decât cel raportat oficial. Astăzi, Comisia Europeană a îndemnat ţările membre să găsească soluţii pentru a acţiona împreună împotriva răspândirii virusului. Primii paşi au fost deja făcuţi, Franţa şi Germania au evacuat până acum aproape 500 de cetăţeni europeni.