Australia încearcă să renască din cenuşă. Iar odată cu ea, oamenii iau viaţa de la capăt. Echipa Observator a ajuns în unele dintre cele mai afectate zone, acolo unde incendiile de vegetaţie au lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. Un român ne-a fost ghid în cea mai dureroasă călătorie. Iar lupta încă nu s-a încheiat. Peste 130 de focare sunt şi acum active. 

O lume sfârşită ni se dezvăluie în faţa ochilor, în călătoria noastră prin Australia. Nicio urmă de viaţă, doar pământ negru, fum şi resturi carbonizate. Suntem în Canberra, capitala ţării devastate de foc, unde mii de români încearcă să ia viaţa de la capăt. 

Articolul continua dupa recomandari

"Deci asta e cam ceea ce vedem din ce în ce mai des în Canberra, nu? Da. Deci începe să fie din ce în ce mai comun. Ăsta-i uscat, ăsta-i uscat". 

Lucian Burcă a părăsit România în urmă cu cinci ani. Abia-şi găsise liniştea alături de soţie şi copil, când infernul s-a dezlănţuit. În două luni, speranţele sale s-au transformat în cenuşă: "În zona asta ce trebuia să fie? Iarbă. Gazon ar fi trebuit să fie. Şi ce s-a întâmplat? Secetă. Uscat. Şi totul e pârjolit, totul e ars? Da".

Lucian Burcă, român din Australia: Australia, sigur, s-a confruntat de-a lungul vremii cu astfel de incendii. Care e diferenţa faţă de anul acesta? Deci aici e cea mai mare problemă, într-adevăr, pentru că Australia are un istoric foarte lung în privinţa incendiilor de vegetaţie. Practic, aşa se reciclează natura aici. Problema e că acum sunt extraordinar de întinse şi de grave. Fumul a fost adus către Canberra şi din cauza aceasta avem şi poluarea pe care o avem aici. Populaţia, din ce am observat, în momentul în care sunt valurile de fum care vin în Canberra, se refugiază în casă. Nu iese lumea pe stradă, deci este pur şi simplu un oraş fantomă

Un oraş fantomă într-o ţară făcută scrum. Din capitala Australiei, pornim spre Buxton, pe un drum pe care cu greu îl poţi privi. 

Sate în care sute de familii şi-au construit o viaţă sunt acum aşezări fantomatice. Prin perdeaua de fum, înaintăm cu emoţie şi teamă. La fiecare pas, sub copacii carbonizaţi, puşi la pământ, se pot ascunde noi focare. 

O suprafaţă de aproape o mie de metri, totul a fost făcut scrum aici. Pădurea, o casă aici, două ceva mai departe.

Sunt şi zone unde oamenii s-au întors la locuinţele lor, acolo unde au putut face acest lucru. Încearcă să îndepărteze copacii arşi din jurul caselor, încearcă practic să înceapă o nouă viaţă.

John, localnic: În câte minute a ajuns focul aici? Într-o oră. Într-o oră? De unde? Din partea aceea. Dacă vântul bate în direcţia asta, suntem în siguranţă. Dacă vine din direcţia aia încoace, arde tot. O să-ţi arăt

John a avut noroc. Flăcările i-au ocolit la limită casa. Ca prin minune, câinele lui a supravieţuit.

Pe coasta de nord-est, peste 130 de mici focare au reizbucnit. Pompierii duc o luptă continuă şi epuizantă cu focul. Sunt coordonaţi 24 de ore din 24 dintr-un centru de comandă. Aici, suntem martorii naturii imprevizibile. Vedem, în direct, zonele ameninţate.  

David Stimson, ofţer în centrul de comandă: Aici este camera de operaţiuni şi comunicaţii. Aici este practic punctul central, foarte important pentru misiunile de stingere a focului. Avem doi ofiţeri aici care sunt în contact cu liderii echipelor de pe teren. Punctele roşii sunt focare active. Sunt destul de multe. Practic, toată această arie este acum neagră. Şi avem o zonă aici, în apropiere de Taronga, unde încă mai sunt mici focare

Aceasta este sala unde cam toţi pompierii din zonă muncesc. Sunt împărţiţi în diferite locuri, o parte dintre ei monitorizează cam tot ceea ce se întâmplă în această zonă, iar în altă parte, preiau apelurile. 

Există o secţiune separată, o secţiune dedicată cercetării tuturor dealurilor şi munţilor din această zonă de nord-est a coastei din Australia. În spatele meu, undeva, se fac diferite cercetări, diferite localizări ale zonelor unde focul riscă şi la această oră să izbucnească.

În biroul lui David Stimson, ofţer în centrul de comandă, aflăm proporţiile unuia dintre cele mai mari dezastre cu care omenirea s-a confruntat. 

David Stimson, ofţer în centrul de comandă: Credem că un număr foarte mare de specii de animale au fost afectate de amploarea incendiilor. Ne putem imagina că întreaga populaţie de koala a fost distrusă, ceea ce e foarte trist, pentru că oricum erau într-un număr mic 

O rană dureroasă pe care planeta nu o putea trata niciodată. Doar câteva specii au mai supravieţuit în pădurile arse. Din elicopter, salvatorii aruncă tone de cartofi dulci şi morcovi pentru ele. 

Împreună, redescoperim noua Australie. Vedem ce au lăsat în urmă incendiile istorice. Şi aflăm ce avem cu toţii de învăţat din asta.