O româncă originară din Buzău şi fiica ei de numai opt ani se numără printre victimele primului criminal în serie din istoria Ciprului. Bărbatul, căpitan în armata cipriotă, a ucis cel puţin şapte persoane în ultimii trei ani. Crimele au fost descoperite recent, după ce două filipineze au fost găsite moarte. Iar în timp ce poliţiştii îl căutau pe asasinul femeilor, individul apărea în public fără nicio problemă, alături de politicieni şi celebrităţi ale insulei.

Românca, profesoară de limba franceză, plecase în 2004 în Cipru, cu familia. La scurt timp după mutarea în insulă, viaţa de familie s-a destrămat, iar Lavinia a rămas singură cu un copil cu autism sever. Ţinea însă legătura cu rudele şi apropiaţii din România.

Articolul continua dupa recomandari

Nicoleta Panait, fosta colegă a Laviniei: Dupa ce a plecat in Cipru am tinut legatura, am continuat legatura pe mess pana la un moment dat cand nu s-a mai stiut nimic de ea. M-am rugat ca ea sa fie bine si ca atat ea cat si fetita ei sa fie undeva in siguranta, speram tot timpul ca ele sunt bine.

În 2016, în septembrie, veştile din Cipru s-au oprit. Fostul soţ al femeii a reclamat dispariţia, în octombrie, iar de atunci poliţiştii ciprioţi au încercat să o găsească atât pe româncă cât şi pe fiica ei, de numai opt ani. Şi în ţară autorităţile au fost informate de dispariţia femeii. După trei ani, vestea că în Cipru un militar a recunoscut că le-a ucis a căzut ca un trăznet.

Nicoleta Panait: Nu imi vine sa cred, cum v-am spus as fi vrut sa le stiu undeva departe. A fost o colega buna, un cadru didactic dedicat, copiii o apreciau foarte mult, intotdeauna venea cu ceva nou pentru a-i atrage.

La începutul lunii aprilie trupurile neînsufleţite a două femei au fost găsite într-un puţ de mină din apropiere de capitala Ciprului, Nicosia. Abia săptămâna trecută testele ADN au confirmat identitatea celor ucise, două filipineze dispărute de mai bine de un an. A fost momentul în care poliţia cipriotă l-a reţinut pe căpitanul de armată Nikos Metaxas. Odată ajuns în arest, militarul a recunoscut nu mai puţin de şapte crime. Imediat anchetatorii au extins căutările.

Markos Trangolas, comandantul departamentului de pompieri, Cipru: Zona a fost asigurată. Nimeni nu are voie să lucreze aici. Cu ajutorul aparaturii şi al robotului, am căutat în zona de vest a puţului, pe o lăţime de un metru, dar până jos de tot, la adâncimea de 130 de metri.

Cinci femei şi două fetiţe au fost ucise de criminal. Multe dintre victime erau femei singure care îşi căutau jumătatea pe siteuri matrimoniale. Criminalul folosea pseudonimul "Orestes", acelaşi pe care îl folosea şi atunci când lucra drept fotograf pentru mai multe publicaţii online din Cipru. Convins că nu va fi prins, militarul a fotografiat inclusiv locurile unde îşi abandonase victimele.

O parte dintre femeile ucise fuseseră racolate sub pretextul unui loc de muncă stabil şi bine plătit. Bărbatul le propunea să aibă grijă de bunica sa.

Arian Palanas Lozano: Am fost surprinse că un bărbat ne propunea să lucrăm pentru bunica lui şi ne promitea 20 de euro pe oră. Noi ştiam că acest serviciu se plăteşte cu 5 euro pe oră sau chiar mai puţin.

Pentru le inspira încredere, cipriotul mergea la întâlniri îmbrăcat în uniforma militară. Iar în momentul în care femeile deveneau intime cu el, individul le strangula. Trupurile neînsufleţite erau, apoi, aruncate în puţuri de mină sau îngropate în poligonul de trageri din apropierea Nicosiei.

Conform autorităţilor acesta este primul criminal în serie din istoria Ciprului.