Primul român cu coronavirus a fost depistat pozitiv pe nava de croazieră din Japonia unde mii de oameni sunt captivi! Bărbatul e din Argeş şi este bucătar pe vasul Diamond Princess, aflat de peste zece zile în carantină. 200 de oameni s-au îmbolnăvit până acum. Românul a fost transferat astăzi la spital. Pe apă au rămas izolaţi peste trei mii de turişti şi angajaţi, inclusiv alţi 16 români. Temutul virus n-a ajuns şi pe teritoriul României. Asistentul medical izolat ieri în Timişoara nu are coronavirus. 

Pe nava de croazieră din Japonia, unde trei mii şapte sute de oameni sunt ţinuţi captivi, se află şi şaptesprezece români. Cincisprezece membri ai echipajului şi doi turişti. Unul dintre ei a fost transportat astăzi la spital şi izolat. A ieşit pozitiv la testul pentru coronavirus. 

Articolul continua dupa recomandari

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Eu ştiu că este stabil, dar colegii de la Ministerul Afacerilor Externe vor veni cu informaţii suplimentare penru că ei ţin legătura cu autorităţile japoneze. Acum se află într-un spital din Japonia, este supus tratamentului simptomatic pentru că nu există tratament specific acestei boli 

Ar fi vorba despre unul dintre membrii echipajului, de altfel şi cea mai expusă categorie de pe vapor. 

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Din păcate, astfel de croaziere câteodată sunt riscante din punct de vedere al bolilor transmisibile. Afectează, în principal, persoanele care au şi alte afecţiuni asociate, afecţiuni pulmonare, cardiovasculare sau vârsta peste 60 de ani 

Cifrele sunt alarmante. Până acum, cinci sute de oameni au fost testaţi, dintre care 200 au ieşit pozitiv. Toţi au fost debarcaţi şi sunt acum trataţi în carantină în spitalele de specialitate. Pe navă, însă, mai sunt peste trei mii de oameni care rămân izolaţi cel puţin până săptămâna viitoare: "Sper ca nimeni să nu îşi facă griji pentru noi şi să nu pună la îndoială autorităţile pentru că sunt convinsă că fac tot ce trebuie. Este, însă, o situaţie unică". 

Oamenii sunt testaţi şi reeveluaţi în fiecare zi. Croaziera exotică s-a transformat într-un coşmar fără sfârşit. 

Pasagerii susţin că "mâncăm, ne spălăm rufele în chiuvetă, încercăm să ne păstrăm camera curată, atât cât putem" şi că "eu am voie să pun vasele murdare direct în faţa uşii". 

Katsunobo Kato, ministrul Sănătăţii din Japonia: Vom testa persoanele cu cel mai mare risc de contaminare precum şi pasagerii cazaţi în camerele fără geamuri şi bătrânii. Cei ale căror rezultate ies negativ, pot începe să fie debarcaţi şi vor fi cazaţi în centrele pregătite de autorităţi

Şi în România au existat mai multe suspiciuni de coronavirus, niciuna confirmată până acum. Ultimul dintre cei testaţi, asistentul medical care a fost izolat ieri în Timişoara, a vorbit astăzi cu echipa Observator, sub protecţia anonimatului: "Am ajuns la urgenţă, medicii m-au văzut, m-au trimis la Spitalul de Boli infecţioase tot din Reşiţa, după aceea am venit înapoi, după aceea m-au izolat şi am ajuns la Timişoara. Când am ajuns aici la Timişoara am fost foarte bine tratat, cu măsuri de protecţie de 100%".

Tânărul a lucrat într-o clinică din Germania, unde a tratat doi copii cu coronavirus. Asta i-a alertat imediat pe medicii din România. 

Virgil Musta, purtător de cuvânt Spitalul Victor Babeş din Timişoara: A ieşit pozitiv pentru rinovirus. Rinovirusul fiind un virus banal care dă răceala obişnuită în această perioadă de timp. Foarte probabil, tânărul nostru s-a îmbolnăvit în România în timp ce îşi vizita rudele

"Am primit ameninţări pe internet, comentarii foarte jignitoare şi foarte urâte de la toţi, că ies din spital şi că mă omoară ei... că ar trebui să fiu încarcerat".

România va începe achiziţiile pentru stocurile de echipamente necesare în astfel de situaţii. Iar vicepreşedintele comisiei SRI a cerut, astăzi, CSAT, să convoace o şedinţă de urgenţă pentru a fi luate toate măsurile preventive care se impun pe teritoriul ţării noastre.