Doi escorci ieşeni, falsificatori de bani şi documente de identitate, vor petrece ani buni după gratii, potrivit unei decizii a Curţii de Apel Iaşi.

Instanţa a hotărât ca Ştefan Badii să stea în puşcărie 6 ani şi 8 luni, după ce i-au contopit mai multe pedepse, inclusiv cea privind falsificarea de buletine. Un alt bărbat, Sorin Bulgaru, a primit şi el o pedeapsă de 6 ani şi 10 luni. 

Articolul continua dupa recomandari

Condamnările celor doi au fost contopite în urma unui proces în care au fost judecaţi pentru falsificare de monedă. Ei lucrau la instigarea unei persoane care suferea de o boală gravă, care a decedat în timpul anchetei instrumentate de procurori. Potrivit rechizitoriului, la începutul anului 2009, Ştefan Badii a locuit împreună cu Daniel Venus Dragnea într-un apartament închiriat din municipiul Iaşi. La acel moment, se menţionează în rechizitoriu, Dragnea era suferind de scleroză multiplă. Acesta l-ar fi rugat pe Badii să falsifice cupiuri de 50 de lei, urmând a primi în schimb 15%, în bancnote autentice, din suma falsificată.

"Inculpatul Badii Ştefan a falsificat bancnote prin scanarea unei bancnote autentice, după care, prin prelucrare software, scotea seria de pe ea şi făcea un şablon de trei bancnote pe pagină. Odată finalizat şablonul, scotea la imprimantă trei bancnote pe pagină pe care imprima seriile. Badii Ştefan a inscripţionat bancnotele astfel falsificate cu serii diferite, folosind un tabel generator de serii în program Excel", se arată în rechizitoriu, potrivit presei ieşene

În acelaşi document se mai precizează că, după ce seriile erau imprimate, Badii tăia bancnotele cu ajutorul unei ghilotine.

Ulterior, decupa cu un cutter fereastra transparentă a cupiurilor şi lipea o bucată de bandă scotch modelată cu ajutorul cutterului astfel încât să acopere fereastra bancnotei. 

Apoi desena capul unui vultur cu ajutorul unui instrument folosit la desenul tehnic. La final, lipea bandă scotch şi pe partea cealaltă a ferestrei transparente a cupiurilor.

Venus Dragnea şi Ştefan Badii au fost implicaţi şi într-un alt dosar, de înşelăciune, ei devenind celebri la nivel naţional după ce la percheziţiile din acel dosar autorităţile au descoperit un buletin de identitate falsificat ce conţinea chipul actorului american Robert De Niro. 

Vezi 1 imagini în Galerie

Buletinul pe numele lui Robert de Niro conținea date de identificare incredibile. 

Domiciliul trecut în cartea de identitate era o adresă de cimitir, iar părinții trecuţi în buletin nu puteau fi decât Madona și Anthony.