Regina-Mamă Elena este adusă vineri în România, pentru a fi reînhumată. De la București, sicriul său va fi transportat la Curtea de Argeș.

Ceremoniile solemne de vineri se desfășoară pe durata a 6 ore în Capitală, urmând a continua apoi și la Curtea de Argeș, unde sâmbătă are loc înhumarea.

Articolul continua dupa recomandari

Principalele momente ale evenimentului:

- Avionul cu sicriul aterizează la 11.00 pe Aeroportul Otopeni

- Regina-Mamă Elena va fi dusă la Palatul Elisabeta

- cortegiul funerar pleacă vineri după-amiază la Curtea de Argeș

- înhumarea are loc sâmbătă

Programul ceremoniilor de vineri

Ora 11.00 - Aterizarea aeronavei militare pe Aeroportul Internațional Otopeni. Aeronava se va deplasa și se va opri în fața Salonului Oficial, de unde vor ieși Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu, ASR Principesa Sofia și ASR Principesa Maria

Ora 11.10 - Avionul ajunge în poziția de oprire, în fața Salonului Oficial. Opt militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul" scot sicriul din aeronavă.

Ora 11.13 - Așezarea sicriului acoperit cu stindardul regal pe catafalc

Ora 11.15 - Se intonează Imnul Național. Reprezentanții cultelor religioase (Biserica Romano-Catolică, Greco-Catolică, Cultul Mozaic, Cultul Musulman) se înclină în fața catafalcului.

Ora 11.21 - Scurtă slujbă religioasă oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, ÎPS Mitropolitul Iosif, alături de soborul de preoți

Ora 11.35 - Se intonează Imnul Regal.

Ora 11.40 - Așezarea sicriului de către cei opt militari ai Brigăzii 30 Gardă în mașina mortuară, alături de crucea de lemn și coroana rotundă de flori.

Ora 11.45 - Deplasarea convoiului de mașini spre Palatul Elisabeta

Ora 12.00 - Sosirea cortegiului funerar la Palatul Elisabeta

Ora 12.05 - Militarii Brigăzii 30 Gardă așază sicriul acoperit cu stindardul pe catafalcul din Sala Regilor.

Ora 12.10-12.30 - Reculegerea Familiei Regale la catafalcul Reginei-Mamă Elena în Sala Regilor. 

Ora 12.30 - 12.45 - Scurtă slujbă religioasă în Sala Regilor.

Ora 12.45 - Militarii Brigăzii 30 Gardă preiau crucea de lemn, coroana de flori și sicriul, care vor fi depuse în mașina mortuară

Ora 12.48 - Cortegiul funerar pleacă spre Curtea de Argeș, pe traseul Chitila (13.00) - Titu (13.45) - Găești (14.10) - Topoloveni (14.40) - Pitești (15.05).

Ora 16.00 - Sosirea cortegiului funerar la Curtea de Argeș, în dreptul Noii Catedrale

Ora 16.05 - Mașina mortuară oprește în fața Vechii Catedrale. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeș vor purta sicriul din mașină în catedrală, apoi va fi așezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei mamă și coroana rotundă cu flori albe.

Ora 16.15 - 16.30 - Momentul cu caracter privat în Vechea Catedrală. 

Ora 17.00 - accesul publicului este deschis pentru a veni să se închine la catafalc

Programul ceremoniilor de sâmbătă

Ora 12.00 - slujba de înmormântare are loc la Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei

Ora 12.40 - sicriul este dus de către militarii din Brigada de Gardă Mihai Viteazul la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală

Ora 13.00 - ceremonia de reînhumare, în Noua Catedrală

Mesajul Familiei Regale pentru public

Familia Regală a anunțat doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie. O carte de condoleanțe a fost pusă la dispoziția publicului la Palatul Elisabeta, până luni, 21 octombrie. Condoleanțe pot fi transmise și online, prin mesaje trimise pe www.romaniaregala.ro

De asemenea, cei care vor să aducă un omagiu Reginei-Mamă Elena, pot să aprindă lumânări și să depună flori Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Majestatea Sa Margareta roagă publicul să aleagă doar flori albe, transmite Familia Regală.

Regina-Mamă Elena a murit în 1982 la Lausanne, în Elveția, la 35 de ani după ce regimul comunist din România i-au forțat pe ea și pe Regele Mihai să plece din România. La Curtea de Argeș, Regina va fi înmormântată alături de fiul său.