Regele Mihai I al României a fost singurul supraviețuitor dintre şefii de stat din Europa celui de-al Doilea Război Mondial şi ultimul monarh din ţările Europei de Est.

Într-un material prezentat, în 2011, de cotidianul El Pais, regele Mihai I al României era descris ca “un martor puţin cunoscut, dar excepţional al uneia dintre perioadele cele mai tragice din istoria recentă a Europei.

Articolul continua dupa recomandari

Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, regele Mihai a acceptat să vorbească cu jurnaliştii de la El Pais, cărora le-a povestit momentele în care a luat masa cu fostul dictator nazist Adolf Hitler, dar şi cu dictatorul italian Benito Mussolini.

“Hitler m-a detestat”

Regele Mihai s-a întâlnit de două ori cu Adolf Hitler. Prima dată în 1938, iar a doua oară în 1941.

“Pentru prima dată l-am văzut pe acest monstru când l-am vizitat împreună cu tata, după vizita lui oficială în Anglia, în 1938”, a spus Majestatea Sa, care a recunoscut că nu mai ţine minte detaliile acestei întâlniri.

În schimb, întâlnirea din 1941 i-a lăsat o amintire neplăcută.

"Mama mea avea de rezolvat câteva chestiuni personale la Florenţa si atunci Antonescu a întrebat-o de ce nu merge să îi intâlnească pe Hitler la Berlin intâi, apoi pe Mussolini. Îmi amintesc că am luat masa cu Hitler în 1941, la Berlin. Nu vorbeam germana, asa că tot greul conversaţiei a fost dus de mama mea. M-a impresionat la modul negativ si nu mi s-a parut a fi un mare orator. Hitler nu purta uniforma, ci pantaloni si jacheta kaki. Lângă Hitler au mai fost patru oameni, iar el a fost rece si distant. Ca întotdeauna, Hitler nu se asculta decât pe sine şi a vorbit mai mult decât toţi. A strigat în mod constant şi a monopolizat discutia, a fost rece si rigid", a povestit regele Mihai.

"Diferenţa dintre Mussolini şi Hitler era enormă"

În schimb, regele a declarat că s-a simţit “mai în largul său” în compania lui Mussolini.

"Diferenta dintre el şi Hitler era enormă. În primul rând, vorbeam italiana şi puteam comunica mult mai uşor. Mussolini era mai deschis şi mai cald, la fel cum sunt toîi italienii. Imi amintesc ca mama mea l-a intrebat cum au ajuns italienii să traiasca cu toate lipsurile unui razboi de cucerire. El a spus scurt: “strângând un pic cureaua'", a menţionat regele.

Referitor la faptul că, în urma unei decizii a sa, România a întors armele împotriva naziştilor, la 23 august 1944, fapt ce a dus la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial, regele Mihai a declarat: "Oficial, ce am facut a fost eliminarea Romaniei din război, în speranta de a evita vărsarea de sânge, chiar dacă am ştiut că germanii nu ar accepta. În aceeaşi zi ne-au bombardat”.

Regele a amintit despre Hitler şi într-un interviu acordat, tot în 2011, publicaţiei ruse Ogoniok ("Flacăra"), supliment al cotidianului Kommersant: “Hitler m-a detestat mereu, în general a detestat ideea monarhiei, pentru că suveranul este simbol al legitimităţii şi continuităţii puterii. La întâlnirea cu el, el şi oamenii lui mi-au lăsat o impresie respingătoare”.