Caii care au devenit o povară pentru stăpânii lor sunt salvaţi de doi soţi cu suflet mare. Le-au făcut un refugiu într-un loc de poveste din judeţul Bistriţa-Năsăud unde au grijă de ei şi îi antrenează. Astfel caii, pe care stăpânii nu-i mai voiau, au ajuns să participe la concursuri de anduranţă şi să câştige.

În localitatea Şieu Sfântu, lângă Bistriţa, Simi are grijă de 20 de cai. Fiecare are o poveste. Au fost salvaţi de la abator, erau bolnavi sau au fost vânduţi de stăpânii lor. 

Articolul continua dupa recomandari

SIMI CRĂCIUN:

Sunt cai pur sânge, sunt mai sperioşi, mai aspri, dar dacă ai răbdare, sunt cei mai buni cai.

Dragostea pentru cai a avut-o în sânge, povesteşte Simi. A făcut cursuri de dresură în Belgia, iar când s-a întors acasă, şi-a cumpărat două hectare de pământ pe un deal, unde a ridicat un refugiu. Aşa a cunoscut-o şi pe viitoarea sa soţie. Ioana, de profesie arhitect, iubeşte la fel de mult caii. 

IOANA CRĂCIUN:

 Trebuie să te ocupi de el, să-l îngrijeşti, să-l cureţi, chiar şi să te ochi de dieta lui, e foarte important. Sunt ca şi copiii. Trebuie să ai răbdare cu ei, să le cureţi copitele. Aşa fac şi copiii, te muşcă, te ciupesc. Numai că e mai mare.

Unul dintre caii salvaţi urma să fie sacrificat la un abator. L-a cumpărat pe mai nimic, l-a îngrijit, iar acum câţiva ani a câştigat cu el Balcaniada la anduranţă. Şi Scooby a fost salvat de ei.

Simi şi Ioana organizează plimbări cu caii pe dealuri pentru turişti, în locuri cu peisaje de poveste.