Controversata lege a recursului compensatoriu a fost abrogată astăzi, într-un consens total al parlamentarilor. Deputaţii tuturor partidelor au fost de acord cu eliminarea legii prin care detinuţii beneficiau de reducerea pedepselor din cauza condiţiilor precare din penitenciare. 

Legea prin care s-a abrogat recursul compensatoriu a fost adoptată în Camera Deputaţilor cu un vot covârşitor. 272 de deputaţi au votat pentru şi doar 5 s-au abţinut. Legea va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, însă aceasta va fi doar o formalitate mai ales că şeful statului a susţinut acest proiect.

Articolul continua dupa recomandari

Însă, timp de doi ani, cât a fost în vigoare, recursul compensatoriu a deschis, practic, porţile penitenicarelor. Cele mai noi date de la ANP arată că din cei peste 22 de mii de deţinuţi eliberaţi, 18 mii au beneficiat de acestă măsură. În libertate, peste 2.300 au comis noi infracţiuni aşa că s-au întors în spatele gratiilor.

Acum, chiar şi abrogată, legea va continua să aibă efecte. Toţi deţinuţii care nu au la dispoziţie trei metri cubi de aer de persoană şi care stau în celule cu igrasie vor beneficia în continuare de reducerea cu şase zile din pedeapsă la fiecare lună de detenţie executat. Dar asta numai pentru perioada în care legea recursul compensatoriu a fost în vigoare.