Maimuţa care a mobilizat zeci de forţe de ordine din Bucureşti a ajuns într-un centru pentru animale sălbatice. Este în carantină, iar medicii îi evaluează starea de sănătate. Exemplarul exotic a fost capturat după o operaţiune-maraton care a blocat practic sectorul 5 al Capitalei. Proprietarul care o ţinea ilegal în curte riscă închisoare sau o amendă uriaşă, de până la 60 de mii de lei. Anchetatorii bănuiesc că maimuţa i-ar aparţine interlopului Nuţu Cămătaru. 

După o zi în care zeci de forţe au urmărit maimuţa, animalul este acum speriat şi refuză hrana. A ajuns într-un centru de reabilitare a animalelor sălbatice, într-o cuşcă de transport, unde s-a trezit din anestezie. Deocamdată, este ferită de contactul cu oamenii.

Articolul continua dupa recomandari

Maimuţa va rămâne la acest centru vreme de o lună de zile, timp în care va fi mutată şi într-o altă cuşcă pentru a beneficia de mai multă libertate. Apoi, autorităţile vor decide dacă animalul va rămâne în Capitală sau va fi mutat la o altă grădină zoologică din ţară.

Puiul de maimuţă nu are mai mult de trei ani şi face parte din specia macac japonez. În România, este ilegală deţinerea unui astfel de exemplar exotic.

Oana Vasiliu, medic veterinar: Trebuie testată pentru tuberculoză, pentru a fi siguri că nu aduce boala respectivă în grădina zoologică. Dacă are aceasta boală, legal, legea prevede eutanasierea animalelor pozitive. Să sperăm că nu e cazul

Maimuţa evadase dintr-o curte din Sectorul 5 al Capitalei. Anchetatorii bănuiesc că i-ar aparţine interlopului Nuţu Cămătaru, potrivit unor surse. În trecut, acesta a mai deţinut animale sălbatice precum tigri sau lei. 

Tudor Ionescu, consilier general la Primăria Capitalei: În trecut, acest lucru este confirmat, a existat o încercare de autorizare pentru deţinerea unor animale tip lei, tigri, care nu a fost însă aprobată şi de altfel, cum ştiţi foarte bine, acele animale au fost confiscate

După capturarea maimuţei, români din toată ţara au început să sesizeze, pe internet, cazuri în care animale sălbatice sunt ţinute ilegal. În România, s-a vorbit de mai multe ori despre această piaţă neagră. 

Vânzările se fac, de obicei, pe site-uri de comerţ. Autorităţile din Bucureşti vor să facă un recensământ, iar toţi proprietarii vor trebui să-şi declare animalele de companie. Dacă nu o vor face, riscă amenzi de până la 800 de lei. 

După acţiunea de ieri, anchetatorii fac cercetări pentru nerespectarea regimului de conservare a habitatulului natural, a florei şi a faunei sălbatice. Proprietarul maimuţei riscă închisoare sau o amendă de până la 60 de mii de lei. Anul trecut, tot în Sectorul 5, o iguană a fost găsită rătăcitând pe străzi.