Au stropit cu bere ursul pe care l-au împuşcat şi s-au filmat jubilând lângă cadavru. Sunt imaginile în care apare şi un primar din Buzău şi care au provocat indignare. Ministrul Mediului a considerat inacceptabil comportamentul vânătorilor şi a trimis corpul de control. În apărarea sa, edilul spune că ursul a făcut prea multe ravagii în curţile oamenilor. Susţine că după acelaşi ritual îşi sacrifică şi porcul de Crăciun. Organizaţiile de protecţie a animalelor spun că astfel de imagini ne compromit în faţa străinilor.

Toarnă bere pe spinarea ursului abia ucis şi râde alături de bărbaţii care au participat la vânătoare. Este modul în care primarul localităţii buzoiene Colţi sărbătoreşte dispariţia ursului de 250 de kilograme bănuit că a ucis, în ultimii ani, 39 de animale din curţile oamenilor.

Articolul continua dupa recomandari

Ministrul Mediului, verificări în privinţa ursului împuşcat la Buzău 

Imaginile, postate online chiar de primar, au stârnit valuri de indignare. A reacţionat chiar şi ministrul Mediului, care a trimis corpul de control la Buzău, pentru a se asigura că vânătoarea s-a făcut legal.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: Eu vă spun aşa. Nu voi ezita sub nicio formă ca cei care au greşit să şi plătească. Şi consider că aşa este normal

Carmen Ichim, prefectul judeţului Buzău: Cred că, în primul rând, informaţiile corecte erau în cadrul ministerului pe care îl conduce, pentru că avizul pentru recoltare a fost dat însăşi de secretarul de stat

Reacția primarului

O autorizaţie de recoltare pentru ursul din Buzău a fost emisă anul trecut. Documentul a fost prezentat inspectorilor de la Bucureşti, alături de scuze pentru comportamentul de după vânătoare.

Pavel Petrişor Rădulescu, primarul comunei Colţi: Am fost luat un pic de extazul pe care l-am trăit, ca orice om. De conduita mea, mie îmi pare rău, dar v-am spus, şi acasă, când tai porcul, primul pahar de ţuică îl torn peste el. Am fost şi eu bucuros, dar acum îmi pare rău. Deci eu iubesc animalele, uitaţi-vă pe contul meu de Facebook

180 de urşi pot fi împuşcaţi în fiecare an

Am urmat îndemnul primarului. Pagina sa arată altceva. Pe lângă critici la adresa organizaţiilor de protecţie a animalelor, primarul a mai postat şi vineri o fotografie cu animalul vânat, despre care iniţial se credea că e ursoaică. Poza scoate în evidenţă sexul masculin al sălbăticiunii. 

Organizaţiile care luptă pentru protecţia urşilor spun că astfel de imagini vor ajunge în toată lumea.

Cristina Lapiş, preşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni: Cum ne consideră pe noi, românii, cei care văd din afară ce suntem în stare să facem? Exista probabil o altă soluţie şi pentru acest urs, dar dacă a fost omorât, cel puţin un pic de decenţă

Un studiu comandat de Ministerul Mediului arată că în ţara noastră trăiesc aproximativ 6.500 de urşi. Autorităţile au stabilit o cotă de 180 de exemplare care pot fi ucise în fiecare an.