Mai multe manifestaţii au avut loc, miercuri seară, în câteva oraşe din ţară, participanţii cerând demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pe care îl acuză că sprijină "corupţi".

Bucureşti

Articolul continua dupa recomandari

Aproximativ 200 de oameni au protestat, miercuri seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, faţă de iniţiativa Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa legii care prevede că pot fi membri ai Guvernului doar persoanele care nu au suferit condamnări penale.

Demonstranţii au scandat "Jos Ciorbea!", "Avocatul hoţilor şi al mafioţilor!", "Demisia!".

Oamenii s-au strâns în urma unei apel lansat pe Facebook, intitulat "Victor Ciorbea, eşti demis!".

"Noi suntem nişte bieţi, da, aşa a spus. Nu suntem. Noi îi spunem să se ducă la culcare. Ne-am săturat de învârtelile lui. Am crezut mai mulţi în el, acum să se retragă! Domnul Ciorbea trebuie să înţeleagă un lucru: dacă era o problemă de făcut în privinţa acestei legi, a avut câţiva ani.. .Exact acum, când a vrut domnul Dragnea şi consideră că trebuie să fie şi el prim-ministru. Să nu uităm că după primele consultări, domnul Dragnea a ieşit şi a spus că nu va fi prim-ministru, în mod clar gândindu-se la un plan. Nu trebuie să fii doctor în drept ca să îţi dai seama că ce face domnul Ciorbea este o cusătura cu aţă albă. Nu poţi pune lupul paznic la oi", a spus unul dintre protestatari.

Cluj-Napoca

Peste 800 de persoane s-au adunat şi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, nemulţumite de activitatea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şi cerând demisia acestuia după ce a atacat la Curtea Constituţională Legea 90/2001.

”Cred că e de datoria noastră, a cetăţenilor, să atragem atenţia ori de câte ori are loc un derapaj, au loc atacuri la adresa statului de drept. Ne adresăm întregii clase politice: societatea civilă nu tolerează niciun derapaj de la respectarea legilor şi o să ieşim în stradă ori de câte ori e nevoie să le taxăm abuzurile”, a spus, la portavoce, unul dintre participanţi.

Oamenii au avut pancarte pe care erau scrise mesaje precum: ”Victor Ciorbea, Avocatul Poporului? Nu! Trădătorul poporului!”, ”Victor Ciorbea eşti demis de 140.000 de cetăţeni” sau ”Cu aşa un avocat poporul riscă o condamnare”.

Iaşi

Şi la Iaşi a fost organizată o acţiune de protest, în Piaţa Palatului Culturii, la care au participat zece persoane. De asemenea, la Vaslui, în Piaţa Unirii din oraş, cinci oameni au cerut demisia Avocatului Poporului. Aceştia au venit cu două afişe pe care scria ”Demisia Ciorbea” şi ”Avocatul cui?”, fiind desenate o seceră şi un ciocan. Acţiunile au fost iniţiate pe Facebook, la fiecare anunţându-şi prezenţa iniţial câteva zeci de persoane.

"Din momentul în care a fost investit în funcţie, Victor Ciorbea i-a apărat, rând pe rând, pe Oprescu, Adamescu, Dragnea şi alţi corupţi, uitând de abuzurile îndreptate împotriva unor simpli cetăţeni. E timpul să îi anunţăm că toate astea au o limită: pe agenda societăţii nu figurează problemele condamnaţilor cu legea. Protestăm pentru principii ale democraţiei, nu împotriva votului celorlalţi - care ni se pot alătura”, se arată în mesajul transmis pe Facebook de iniţiatorii protestului.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, marţi, că cei care în ultimele zile i-au cerut demisia sunt "bieţi oameni” care nu ştiu despre ce este vorba şi nu au avut nici răbdarea şi nici interesul să citească excepţia pe care a formulat-o la Curtea Constituţională în cazul legii care împiedică persoane condamnate definitiv să fie miniştri. 

O petiţie online prin care se cere demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a fost iniţiată la sfârşitul săptămânii trecute. Petiţia, intitulată "Victor Ciorbea, eşti concediat", fusese semnată, până miercuri seară, de circa 143.000 de persoane.