Peste o sută de sindicalişti din industria de apărare pichetează, marţi, sediul Guvernului, având fluiere, vuvuzele şi steaguri. Oamenii scandează ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie” şi ”Noi am muncit, voi nu ne-aţi plătit”. Sindicaliştii reclamă nerespectarea angajamentelor asumate de Guvern şi nerezolvarea problemelor din domeniu.

Protestul sindicaliştilor din industria de apărare a început la ora 11.00. În faţa Guvernului s-au strâns peste o sută de persoane care au fluiere, vuvuzele şi steaguri. 

Articolul continua dupa recomandari

Oamenii scandează ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie” şi ””Noi am muncit, voi nu ne-aţi plătit”.

Printre protestatari sunt şi sindicalişti de la Fabrica de pulberi din Făgăraş, unde luni a avut loc un protest spontan al salariaţilor care nu au mai fost plătiţi din luna decembrie. 

Protestul este autorizat să se desfăşoare până la ora 13.00, dar şi în cursul zilei de miercuri, între orele 11.00 şi 13.00. 

”Motivul protestului este nerespectarea angajamentului Guvernului privind situaţia Industriei pentru Apărare. În ciuda angajamentelor reprezentanţilor Guvernului, problemele majore cu care se confruntă companiile şi salariaţii din industria de apărare, semnalate de sindicatele din domeniu, au rămas nerezolvate”, au transmis organizatorii, sindicate din cadrul Cartel Alfa şi BNS. 

Potrivit acestora,”este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu”.

”Aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat. Nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societăţile din domeniu), astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială. Alternativ, aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia vor şi modificarea legii offset-ului, ”pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone”. 

”În contextul în care Guvernul actual, partidele politice care îl susţin, cât şi cel anterior susţin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor şi rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate”, au mai transmis sindicaliştii din industria de apărare.

Sursă: News.ro