Sindicaliştii din industria de apărare reiau miercuri protestele în faţa Guvernului, între orele 11:00 şi 13:00. Manifestanţii semnalează problemele cu care se confruntă companiile şi angajaţii din acest sector de activitate. 

Aproape 100 de salariaţi din industria de apărare au protestat, marţi, timp de 2 ore, în Piaţa Victoriei şi i-au cerut premierului Viorica Dăncilă să ia măsuri pentru relansarea sectorului.

Articolul continua dupa recomandari

Industria de apărare din România riscă să fie închisă, din cauza lipsei de personal specializat şi a lipsei banilor pentru investiţii în acest sector.

"Sunt 28 de ani de dezastru total în industria de apărare. În decembrie 2017 ne-am întâlnit cu premierul Mihai Tudose şi am convenit să relansăm industria de apărare. S-a schimbat Guvernul, iar în cinci luni nu a fost nicio mişcare, nimic nu s-a rezolvat. Doamna premier are pe masă o adresă a noastră din 5 februarie şi nu am primit niciun răspuns", a explicat Constantin Bucuroiu, secretar general specializat pe industria de apărare în cadrul CNS Cartel Alfa şi BNS.

Liderul sindical a indicat lipsa banilor pentru investiţii.

"Este un dezastru total şi noi trebuie să intrăm pe piaţa concurenţială, dar noi nu modernizăm, nu retehnologizăm, nu facem nimic", a adăugat Bucuroiu.

Acesta a atras atenţia şi asupra salariilor foare mici din domeniu, dând exemplu venitul unei pirotehniste cu 39 de ani de vechime, care ia un salariu de 1.600 de lei, în condiţiile în care lucrează cu explozibil şi este expusă la pericole în orice moment. 

"Lipsa specialiştilor devine o problemă de securitate. Prin atingerea nivelului minim de 8.700 de oameni, prin vârsta înaintată - 54 de ani media, industria de apărare riscă să se închidă în mod automat, în condiţiile în care România este într-un spectru geopolitic destul de acid. Dacă ne uităm la clădirea Guvernului, pare părăsită. E părăsită de 28 de ani", a mai spus Bucuroiu.

Sursă: Agerpres