Câteva zeci de mii de persoane se află deja în Piaţa Victoriei pentru mitingul diasporei, programat pentru astăzi, 10 august. Manifestanţii au încercat să pătrundă în sediul Guvernului, însă au fost blocaţi de jandarmi. 

(Actualizare): În jurul orei 01:30, sute de persoane s-au întors în Piaţa Victoriei, după ce participanţii de la mitingul Diasporei au fost dispersaţi de forţele de ordine cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Articolul continua dupa recomandari

(Actualizare): Un ultim bilanţ al numărului persoanelor care au avut nevoie de asistență medicală în urma violenţelor din Piaţa Victoriei este de 425, în jurul orei 00:30. Dintre sutele de răniţi, 68 au ajuns la spital.

(Actualizare): Protestatarii au provocat mai multe incendii pe străzile adiacente Pieței Victoriei.

(Actualizare): Protestatarii au spart uşa muzeului Grigore Antipa. Aproximativ 100 de manifestanţi ar fi rupt gardurile muzeului şi i-ar fi bătut pe paznicii instituţiei, care au alertat autorităţile printr-un apel la 112.

(Actualizare): Protestatarii violenţi ar fi furat arme de la forţele de ordine. Ar fi vorba de trei pistoale calibru 9 mm.

(Actualizare): Ciocniri violente au avut loc la protestul diasporei din Piaţa Victoriei. Mai mulți jandarmi au fost loviți violent de protestatari.

Din imaginile surprinse de la fața locului, se poate vedea cum câțiva doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat între protestatarii violenţi, care au început să îi lovească.

Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur.

(Actualizare): Un grup de protestatari au aprins o torţă chiar lângă jandarmi şi au încercat să producă un mic incendiu. În cele din urmă, jandarmii au reuşit să stingă focul.

Vezi 13 imagini în Galerie

(Actualizare): Noi incidente au loc în Piaţa Victoriei, după ce Jandarmeria a anunţat că în piaţă sunt şi membri ai galeriilor unor echipe de fotbal. La un moment dat, din mulţime care s-au aruncat petarde, dar şi cu sticle şi alte obiecte. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene.

(Actualizare): Din ultimele informaţii, 172 de persoane, printre care şi jandarmi, au fost rănite în urma incidentelor violente din Piaţa Victoriei. 

(Actualizare): Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost redeschisă.

(Actualizare): În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal, a anunţat Jandarmeria Română.

(Actualizare): Incidente violente au loc în piață la această oră. Jandarmii au intervenit cu tunurile de apă împotriva manifestanților, care au aruncat cu diverse obiecte.

Protestul diasporei in Piata VictorieiVezi 13 imagini în Galerie

(Actualizare): Protestatarii din Piaţa Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile la ora 21.00 şi au strigat ”Demisia!”. Pe clădirea Guvernului a fost proiectat cu laser ”Jos Guvernul!”. 

(Actualizare): Stația de metrou Piața Victoriei a fost închisă. Numeroși jandarmi și polițiști au fost mobilizați la gura de metrou, pentru a bloca accesul oamenilor în stație.

(Actualizare): În Piaţa Victoriei vor fi trimise ambulanţe suplimentare, întrucât, la un moment dat, victimele au stat la coadă pentru a primi îngrijiri.

Protestul diasporei in Piata VictorieiVezi 13 imagini în Galerie

(Actualizare): Aproximativ 19.000 de persoane ar participa, în jurul orei 19, la mitingul din Piaţa Victoriei. Oamenii continuă să se adune în faţa Guvernului, stațiile de metrou fiind pline de persoane care se îndreaptă spre protest.

(Actualizare): Un jandarm ar fi fost atacat cu pumnii de protestatari, s-a cerut ajutorul celor de la SMURD. Numărul persoanelor care au avut nevoie de ajutor medical ar fi crescut la 50.

(Actualizare): În jurul orei 18.45, între protestatari şi jandarmi au izbucnit noi incidente. Manifestanţii au început să arunce cu pietre, scaune şi alte obiecte, iar jandarmii au reacţionat cu jeturi de apă.

Protestul diasporei in Piata VictorieiVezi 13 imagini în Galerie

De asemenea, către Piaţa Victoriei se îndreaptă camioane ale Jandarmeriei cu tunuri de apă.

Manifestanţii continuă să se îmbrâncească cu jandarmii şi să forţeze cordonul pentru a bloca traficul rutier pe bulevarde.

(Actualizare): O persoană a fost ridicată de jandarmi din mulțime, iar asupra sa a fost descoperit un dispozitiv cu electroșocuri.

Protestul diasporei in Piata VictorieiVezi 13 imagini în Galerie

Bărbatul a fost săltat de jandarmi şi transportat la secţie pentru a fi audiat.

(Actualizare): ​Un număr de 36 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în două dintre cazuri cerându-se transportul la spital. Printre persoane se numără și doi jandarmi. Cele mai frecvente acuze ale celor care au ajuns în grija pompierilor SMURD au fost lipotimiile şi iritatii ale ochilor sau ale căilor respiratorii.

(Actualizare): În jurul orei 17.00, jandarmii au reuşit să îi îndepărteze pe protestatari de lângă gardul guvernului. Oamenii continuă să protesteze şi să arunce în jandarmi cu diverse obiecte.

Mai multe persoane au acuzat stări de rău, astfel că mai multe ambulanţe au intervenit în zonă.

(Actualizare): Ciocniri violente la mitingul din Piaţa Victoriei. Manifestanţii au rupt gardurile de protecţie în jurul orei 16.00, oamenii ajungând până la gardul Guvernului.

Violenţele au început atunci când un grup de protestatari a blocat traficul pe bulevardele din Piaţa Victoriei.

La un moment, câteva sute de oameni au luat-o la fugă către sediul Guvernului şi au vrut să spargă cordonul de jandarmi.

Trupele Speciale ale Jandarmeriei au intervenit şi astfel cei aflaţi la protestul diasporei au fost împiedicaţi să intre în Palatul Victoria.

Ulterior, manifestanţii au început să arunce cu sticle şi alte obiecte către jandarmi, motiv pentru care forţele de ordine au folosit spray-urile lacrimogene din dotarea individuală.

Mai multe persoane au acuzat stări de rău şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ei au fost preluaţi de echipaje SMURD şi ale Ambulanţei.

De cealaltă parte, un jandarm a fost transportat la spital după ce a fost lovit şi a suferit o fractură.

(Actualizare): În jurul orei 13:30, câteva zeci de români veniţi din străinătate s-au strâns şi în faţa Teatrului Naţional, urmând să plece în marş către Piaţa Victoriei.

În Piaţa Victoriei se află, la această oră, peste 200 de persoane, între ei fiind inclusiv români veniţi de la Chicago, care cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

De asemenea, în piaţă sunt şi persoane venite din alte judeţe, iar şoferii care trec prin zonă claxonează în semn de solidaritate.

"Vreau demisia Guvernului, Parlamentul să cadă, alegeri anticipate. (...) Vrem penali în puşcărie, vrem o ţară liberă, fără corupţie", a spus o femeie venită din Constanţa.

Oamenii au pancarte cu mesaje precum "PSD, ciuma roşie", "Din Timiş, alături de diaspora", "Jos corupţia", "Vă vedem", "Dorohoiu nu vă vrea", "Fără penali în funcţii publice", suflă în vuvuzele şi scandează "Demisia" şi "Penalii".