Zeci de poliţişti, pompieri, jandarmi şi medici veterinari au căutat o maimuţă rătăcită pe străzile din Bucureşti. Animalul a evadat din curtea unui bărbat care ar fi deţinut ilegal nu unul, ci trei exemplare. Aproape 24 de ore, forţele de ordine au fost mobilizate. Au tras focuri de armă, au închis străzi şi au anunţat oamenii să stea la distanţă, pentru că maimuţele sunt cunoscute ca purtătoare de boli tropicale. În cele din urmă, maimuţa a fost prinsă.

Printre clădiri, pe case, pe câmp, prin curţile oamenilor -  maimuţa pare că se joacă de-a v-ați ascunselea cu zeci de forţe de ordine, care sunt mereu aproape de ea, dar nu reuşesc să o captureze. 

Articolul continua dupa recomandari

Înarmat cu o puşcă cu tranchilizant, un tânăr încearcă, pe lângă un zid, să se apropie de animal. În zadar. În câteva secunde, maimuţa dispare din nou.

Localnicii au urcat pe acoperişuri ca să urmărească animalul, iar specialiştii au hotărât să-l tranchilizeze cu o substanţă specială. 

În total, pe urmele animalului au pornit peste 50 de poliţişti, pompieri, jandarmi, angajaţi ai Protecţiei Animalor şi ai Primăriei Capitalei, dar şi medici veterinari. Mai multe străzi din Sectorul 5 al Capitalei au fost închise astăzi, iar oamenii din zonă au fost rugaţi să vorbească în şoaptă ca să nu sperie exemplarul exotic. 

De fapt, ar fi apărut în cartierul bucureştean încă de sâmbătă. Mai întâi, maimuţa fost văzută într-un cartier rezidenţial. 

Aseară, însă, o femeie a anunţat la 112 că se află în curtea ei, lângă locul de joacă al copiilor. 

Astăzi, s-a plimbat nestingherită dintr-un copac în altul, de pe un acoperiş pe altul, ba chiar s-a oprit la ferestrele caselor aflate în construcţie. 

Ion Boriceanu, medic veterinar: Nu e o jucărie, e un animal sălbatic, scăpat de undeva. Cel mai bun sfat, să nu se apropie de ea. O muşcătură de maimuţă lasă urme adânci, pentru că are nişte canini foarte mari. Şi riscul de transmiterea a unor boli este foarte ridicat. Dacă este adusă dintr-o ţară africană sau Asia, riscurile automat sunt mai mari 

Maimuţa a avut prioritate şi în discuţiile din comandamentul pentru combaterea ambroziei. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei: Sperăm să nu fie într-un lan de ambrozie, să-i curgă ochii. Nu este de la circul de stat! Înteleg, tot pe surse, că este dintr-o curte privată

Tudor Ionescu, consilier general al municipiului Bucureşti: Ar fi fost identificate nu una, ci trei maimuţe. Doi pui şi un adult. Cei doi pui ar fi fost recuperaţi de proprietar sau de persoane împuternicite de proprietar şi ar fi ajuns înapoi în casa sau în curtea de unde au scăpat. A treia a rămas în continuare în libertate pe raza municipiului Bucureşti

Potrivit unor surse, animalele ar fi aparţinut unui apropiat de-al lui Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru. Din curtea lui, acum câţiva ani, au fost scoşi urşi şi chiar lei. 

În România, deţinerea animalor exotice se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă penală.

În cele din urmă, maimuţa a fost prinsă.