Proprietarul unui cal din Suceava, judecat pentru omor din culpă. Un şofer de autocar a murit, lovind animalul, care scăpase liber pe şosea.

Un bărbat din comuna Vama, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de ucidere din culpă, după ce calul său, căruia i-ar fi pierdut urma, a ieşit în drum, în faţa unui autocar, şi a provocat un accident mortal

Articolul continua dupa recomandari

Acesta a fost primul caz din Suceava în care un proprietar de cal a fost pus sub acuzare pentru o infracţiune atât de gravă, produsă indirect. Judecătorii nu au fost însă de acord cu concluziile procurorilor și l-au declarat nevinovat pe proprietarul animalului. 

Judecătoria Câmpulung Moldovenesc l-a achitat pe Nicolae Iosep, din comuna Vama, reținând că există o cauză justificativă sau de neimputabilitate (articolul 16, litera d, Noul Cod de Procedură Penală). Judecătorii au mai reținut și faptul că nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală al cărei rezultat e consecința unei împrejurări care nu poate fi prevăzută (articolul 31 Caz fortuit din Nodul Cod Penal). 

Cu alte cuvinte, judecătorii au stabilit că proprietarul calului nu poate răspunde direct pentru accidentul provocat de animalul său, scrie Monitorul de Suceava.

Sentința Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc nu este însă definitivă și a fost atacată cu apel, inclusiv de procurorii de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. În aceste condiții, sentința finală urmează a fi dată de Curtea de Apel Suceava.

Accidentul s-a petrecut la finele lunii august a anului 2015, pe DN 17, care leagă Suceava de Ardeal, pe raza comunei Vama.

Pe 30 august, la ora 4.00 dimineaţă, Andrei Cojocaru, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Iaşi, conducea un autocar în care nu se aflau pasageri. Șoferul rula dinspre Câmpulung Moldovenesc spre Suceava şi a lovit violent un cal ce se afla pe carosabil. În urma impactului, autocarul a intrat pe contrasens, unde a avariat uşor o autoutilitară Mercedes Benz condusă regulamentar din sens opus de un tânăr din Valea Moldovei.

La faţa locului, poliţiştii au găsit o imagine de coşmar. Calul a fost lovit în plin de partea din faţă a autocarului. Parbrizul era spart, iar şoferul fusese proiectat prin geam şi era decedat.