Ca să-şi păstreze numărul de clase şi ore, 14 profesori de la un liceu dintr-o localitate din Neamţ au înscris elevi, la cursurile de la seral, în mod fictiv în cataloage. Aceştia au fost condamnaţi la un an şi trei luni de înschisoare cu suspendare.

Totul se întâmpla cu ştirea directoarei şi ea cercetată în acelaşi dosar. Între timp unul dintre profesori a murit. În ciuda celor întâmplate,cadrelel didactice acuzate de fals intelectual în înscrisuri oficiale încă profesează la acelaşi liceu.

Articolul continua dupa recomandari

Scandalul la liceul din comuna Horia a izbucnit în anul 2013. Atunci o persoană a reclamat că o elevă a fost reînscrisă la începutul anului şcolar în aceeaşi clasă, chiar daca ea abandonase şcoala.

De aici a început investigaţia anchetatorilor care au descoperit că profesorii notau elevii fictivi în catalog, deşi nu frecventau cursurile. Şi asta ca să-şi păstreze numărul de clase. Totul se întâmpla cu bună ştiinţa directoarei, care şi ea este acuzată în acelaşi dosar.

Samson Gabriela - Director: În ceea ce priveşte falsul intelectual, noi am venit cu dovezi că nu s-a înfăptuit acest lucru. Elevii care considera, câţiva, din cei 45 de martori ce să vă zic. Ei au zis că nu au fost la şcoală, dar noi avem dovezi că au fost. Şi cu martori şi cu dovezi.

Ca să se scuze, unii dintre profesori au declarat în instanţă că lucrările sau proiectele predate de elevi ar fi fost distruse de șoareci, aşa că nu pot dovedi că elevii au frecventat cursurile.

Samson Gabriela - Director: Păi, conform ARACIP-ului, noi avem obligaţia să păstrăm documente un an de zile.

Reporter: Să înţeleg că din cauza asta nu există niciun fel de dovadă că...

Samson Gabriela - Director: Au mai fost, au mai fost, dar să lăsăm instanţă să-şi facă treaba.

Cadrele didactice încă profesează la acelaşi liceu, deşi magistraţii au anulat notele a nu mai puţin de 20 de elevi din patru ani de studii.

Samson Gabriela - Director: Deci nu sunt un caz special să ştiţi.

Reporter: Deci la fel ca şi colegii, fals, uz de fals.

Samson Gabriela - Director: Da, că altfel. Ca şi ceilalţi a fost şi un abuz de serviciu care s-a clasat şi am rămas.

Oamenii din localitate au păreri împărţite, iar puţinii elevi care învaţă la liceu spun că nu ştiu nimic despre situaţie.

Alături de cadrele didactice a fost condamnată și secretara liceului, care a semnat o cerere în numele unei eleve. Toţi au contestat condamnările, iar dosarul este acum pe rolul Curţii de Apel Bacău.

Contactată de jurnalişti, conducerea Inspectoratului Şcolar nu a dorit să comenteze situaţia.