Virusul ucigaş declanşează o nouă alertă în România! Chiar la această oră medicii din Iaşi încearcă să afle dacă o profesoară abia întoarsă din China este infectată. A fost adusă din Suceava, iar la preluarea pacientei a avut loc şi un incident. Echipajul medical a scăpat din mâini izoleta în care se afla femeia. Din fericire, pacienta nu a fost rănită. Se află acum la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași există o rezervă special pregătită pentru astfel de cazuri. Medicii îi vor preleva profesoarei probe pe care le vor trimite apoi la Bucureşti, la Matei Balş. Şi asta pentru că, momentan, kit-urile nu au ajuns şi la Iaşi. 

Articolul continua dupa recomandari

În cazul unei posibile infecţii, ca să evite răspândirea virusului, pacienta a fost adusă cu o ambulanţă pentru victime multiple astfel încât să poată fi izolată pe tot drumul. 

În această după-amiază, autorităţile au declarat că vor începe si o anchetă epidemiologică. Cel mai negru scenariu nu poate fi încă eliminat. De aceea, vor fi identificaţi toţi oamenii care au intrat în contact cu românca, profesoară în China.

Alarma s-a dat azi dimineaţă la Spitalul din Suceava. Femeia de 33 de ani a ajuns cu febră la Unitatea de Primiri Urgenţe. După investigaţii, medicii au decis imediat izolarea ei. 

Pacienta suspectă de coronavirus a ajuns în ţară de o săptămână. Pe aeroport, nu a trecut printr-un filtru special, pentru că nu s-a ştiut că vine din zona focarului.

Silvia Boliacu, şef DSP Suceava: A venit cu avionul pe ruta Hong Kong-Londra-Suceava în data de 1 februarie. Ea nu a spus la aeroport din ce zonă vine. Evident că nu putea fi identificată că vine din China 

La o zi după ce a ajuns în România, profesoara a început să se simtă rău. Până astăzi, a luat acasă medicamente fără să fie prescrise de vreun medic. 

În cazul în care rezultatul va fi pozitiv, pericolul se extinde. Oamenii care intră în contact cu o persoană infectată trebuie şi ei monitorizaţi. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au început deja o anchetă epidemiologică pentru a stabili cat de mare este pericolul. 

Măsuri de prevenţie sunt şi la Galaţi. Opt români şi cinci cetăţeni chinezi, întorşi recent din zonele de focar, sunt în carantină.

Liliana Moise, director DSP Galaţi: Sunt izolaţi la domiciliu, fără simptome clinice, sunt monitorizaţi de două ori pe zi de către personalul Direcţiei de Sănătate Publică 

Virusul a ucis până acum 630 de oameni şi a îmbolnăvit peste 31.000. Cu 3.700 de oameni la bord, acest pachebot aflat într-un port din Japonia este un adevărat focar de coronavirus. 61 de oameni au fost diagnosticaţi în patru zile. Printre ei nu se află niciun român, deşi la bord sunt 17, 15 membri ai echipajului şi doi turişti. 

Katsunobu Kato, ministrul Sănătăţii din Japonia: Echipajul şi pasagerii trebuie să rămână pe vas, în cabinele lor

Reprezentant Princess Cruises: Dacă testul le-a ieşit pozitiv sau dacă au simptome care indică că ar avea coronavirus, atunci sunt transportaţi la spital sau se fac aranjamentele pentru a-i duce acolo 

Călătoria de vis s-a transformat într-un coşmar. Pasagerii fac gimnastică pe balcoanele înguste unde abia ai loc să faci doi paşi. Compania le-a permis să iasă din camere doar cât să ia o gură de aer proaspăt. Trebuie să respecte reguli stricte, să circule în grupuri mici şi să păstreze o distanţă de un metru între ei.

Carantina va dura cel puţin 14 zile. 

Reprezentant Princess Cruises: Rudele pasagerilor au voie să aducă provizii medicale în zona de andocare şi există un proces prin care acele lucruri sunt transferate  

De astăzi, localncii din provincia Hubei, unde se află şi oraşul-focar Wuhan, trebuie să îşi ia zilnic temperatura şi să se adreseze autorităţilor la orice simptom. Cei suspectaţi că au fost infectaţi sunt izolaţi cu sau fără voia lor. 

Şi refuzul de a purta mască se pedepseşte cu închisoarea. 

În paralel, în spitale, medicii fac eforturi uriaşe să îi trateze pe bolnavi. Uneori chiar cu preţul propriei vieţi. Oftalmologul care, în decembrie, a dat alerta că un virus periculos se răspândeşte a murit în timp ce trata alţi bolnavi. Acum, pe internet, el a devenit simbolul luptei cu virusul ucigaş. În mediul online există şi oameni care întreabă dacă bărbatul de 33 de ani nu a murit cumva din alte cauze.