Întâlnire gastronomică de proporţii în Bihor, unde sute de producători şi bucătari locali şi-au dat întâlnire la Băile Felix! Unii şi-au prezentat produsele, iar ceilalţi şi-au arătat măiestria prin preparatele pe care le-au gătit din produsele locale. Întâlnirea a fost un bun prilej ca cele două tabere să discute despre cum pot face ca legumele, fructele şi carnea din curţile micilor producători să ajungă în meniurile restaurantelor şi pe mesele românilor.

Cârnaţi, babic, slănină, dulceţuri şi siropuri, palincă şi prăjituri după reţetele bunicii. Au fost doar câteva dintre ofertele producătorilor locali.

Articolul continua dupa recomandari

Alexandru Şandrău, şef de restaurant: Piesa de rezistenta, da, avem un vitel la protap de 300 kg pregatit special pt oaspetii nostri. Acesta este pregatit timp de 2 zile de catre colegii nostri cu mare pricepere. Este servit cu sos brun spaniol si inca un sos special, sosul vitelului, alaturi de hrean, mustar si muratura.

În timp ce la proţap se rumenea încet viţelul, participanţii la târg au avut ocazia să guste şi deguste bunătăţile bihorene.

Şi cum desertul este o piesă importantă a oricărui meniu de la eveniment nu puteau lipsi cofetarii şi patiserii.

De la un regal al produselor tradiţionale nu putea lipsi nici băutura locală, aşa că producătorii de pălincă au împărţit cu vizitatorii creaţiile parfumate, dar puternic alcoolizate.

Din ce în ce mai multe restaurante de pe piaţa HORECA aleg să-şi alcătuiască meniul în funcţie de ceea ce găsesc în zonă, iar asta înseamnă încurajarea micilor producători.

Cu toate că mâncărurile gătite cu produse naturale şi locale sunt mult mai gustoase, bucătarii spun că există totuşi o problemă: ingredientele nu le sunt livrate în mod constant.