Fostul procuror şef al DNA Timişoara a murit vineri, după ce s-a prăbuşit de la etajul şase al instituţiei. S-ar fi sinucis sub ochii îngroziţi ai trecătorilor şi ai colegilor. Însă criminaliştii nu exclud nici varianta unui asasinat. Surse judiciare spun că bărbatul avea căștile în urechi și telefonul în buzunar, în momentul în care a murit. 

Ora opt şi 30 de minute. Sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara. Un procuror este găsit, mort, în faţa instituţiei. 

Articolul continua dupa recomandari

”S-a auzit un zgomot, ca o spărtură, probabil că a spart geamul sau l-a rupt... Când m-am uitat către geam am văzut numai umbre şi după aia zgomotul care s-a auzit...”, spune un coleg.

Procurorul a căzut de la etajul şase al unei clădiri, mai exact de la o distanţă de aproximativ 15 metri, pe ciment. Primele indicii arată că ar fi vorba despre o sinucidere. Cu doar câteva clipe înainte, procurorul ar fi forţat balamaua geamului securizat al clădirii. Rudele lui sunt însă convinse că a fost vorba despre un asasinat.

”Dacă era despresiv, doamnă dragă, şi lua pastile, de ce nu a făcut chestia asta în casa lui? Era singur!”, se întreabă un apropiat.

O ipoteză pe care nu o exclud nici criminaliştii. 

prof. univ. TUDOREL BUTOI, psiholog criminalist: Există posibilitatea să fie o sinucidere. Dar ar fi putut să fie ajutat să se sinucidă. A venit la muncă, acolo l-a aşteptat persoana terţă care are treabă în povestea aceasta şi i-a făcut vânt. 

Ar fi vorbit la telefon înainte să moară

Când a fost găsit, procurorul avea căștile în urechi și telefonul în buzunar, spun surse judiciare. Telefonul a fost însă distrus în urma impactului cu solul. Aparatul urmează să fie analizat, pentru ca anchetatorii să afle cu cine a vorbit victima la telefon.

Secţia Specială a Parchetului General a cerut preluarea cazului. Aşa că dosarul de moarte suspectă va fi trimis la Bucureşti. Tamaş Schiffbeck avea 48 de ani. Era căsătorit şi tatăl a două fete. 

”A dus fata la şcoală, a mers la serviciu”, spune un apropiat.

Una dintre fiice locuieşte în Austria, acolo unde şi mama ei face un tratament pentru o boală foarte gravă într-un Spital de specialitate din Viena. Amândouă au venit acasă după ce au primit vestea tragică.

Tamaş Schiffbeck a fost Procuror Şef al DNA Timişoara până în 2015 şi nu avea calitate de suspect în nicio anchetă. 

ALIN ALEXANDRU, Inspecția Judiciară: Nu am reuşit să identificăm în evidenţele Inspecţiei Judiciare, cel puţin în ultimii doi ani, sesizări cu privire la activitatea sau conduita domnului procuror. 

O anchetă importantă, îl viza totuşi, pe procuror. Schiffbeck ar fi fost unul dintre cei care au beneficiat de casele retrocedate ilegal în Timişoara. Mai exact, aproape o mie de locuinţe, în valoare de peste 40 de milioane de euro, ar fi fost cumpărate la preţuri derizoii între anii 1996 şi 2015, iar primarul Timişoarei, Nicolae Robu, este unul dintre inculpaţi.