Actorii Mircea Diaconu şi George Ivaşcu, dar şi preşedintele Klaus Iohannis se numără printre personalităţile care au reacţionat la vestea privind moartea actorului Radu Beligan.

Mircea Diaconu: M-a învățat foarte multe lucruri

Articolul continua dupa recomandari

Actorul Mircea Diaconu a vorbit, miercuri, despre dispariţia maestrului Radu Beligan, afirmând că este asemănătoare cu apariţia sa, adică "sub semn de lumină", şi precizând că toţi actorii care au avut contact profesional cu Beligan au învăţat ceva de la el.

"Dispariţia sa este asemănătoare cu apariţia. Apariţia a fost sub semn de lumină şi toată viaţa lui cât un secol s-a desfăşurat exact în felul ăsta şi cred că nu a fost actor (...) care să fi avut contact profesional cu Radu Beligan şi pe care să nu-l fi învăţat ceva. Pe mine, la rându-mi, foarte multe lucruri m-a învăţat, de toate felurile - şi de viaţă, şi de profesie, şi de comportament, şi de mâncat chiar. Era un om cu totul deosebit şi a trăit în felul lui irepetabil", a declarat Diaconu pentru Agerpres.

El a povestit o amintire cu Radu Beligan, de pe vremea când cei doi au jucat împreună în filmul "Cuibul Salamandrelor".

"Întorcându-ne noi din Africa, unde am făcut un film pe vremuri, se numea 'Cuibul Salamandrelor', am făcut escală la Paris şi când a urcat în avion avea un pacheţel în mână şi l-a ţinut tot drumul. Jean Constantin l-a întrebat: 'Ce aveţi acolo maestre, aşa preţios?'. Şi a zis: 'Carne de cal, dragă. Delicatesă'. A luat-o proaspătă şi a dus-o proaspătă acasă. De multă vreme mi-am promis să mănânc şi eu carne de cal, iar acum că s-a prăpădit, chiar în clipa în care aţi sunat mă gândeam la lucrul ăsta şi promiteam să mănânc carne de cal cu gândul la el", a relatat Mircea Diaconu.

George Ivaşcu: Era teatrul în sine

George Ivaşcu, director al Teatrului Metropolis din Bucureşti, a declarat că actorul Radu Beligan a fost ”teatrul în sine” şi că plănuiau să joace un spectacol de comedie împreună.

”Acum am aflat. Îmi este foarte greu. Nu îmi vine să cred, pentru simplul motiv că dumnealui ne obişnuise să fie un om care pur şi simplu îşi făcea profesia aşa cum numai dumnealui a ştiut şi nu îmi vine să cred. Aveam sentimentul că o să ne bucurăm de domnia sa până la 100 de ani. Era unul dintre cei mai dedicaţi oameni de teatru şi susţinea, în mod special, indiferent dacă a fost mai bolnav uneori, era chiar teatrul în sine. Teatrul şi publicul”, a spus George Ivaşcu pentru news.ro.

Dorel Vișan: „A murit ultimul stâlp mare al teatrului românesc”

Actorul Dorel Vișan a declarat, miercuri, după pierderea maestrului Radu Beligan, că a murit "ultimul stâlp mare al teatrului românesc". 

"A fost ultimul model de seriozitate, de pregătire, de tot ce e e legat de teatru și de istoria omului. A plecat un model extraordinar. Am învățat multe lucruri.(...) Nici nu cred că s-a întâmplat, nu cred că am pierdut ultima legătură cu adevărul fundamental în teatru”, a spus Dorel Vișan în direct la Antena 3.

Iohannis: Ne vom aminti de Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, miercuri, un mesaj de condoleanţe la moartea actorului Radu Beligan, pe care îl numeşte "întruchiparea desăvârşită" a actorului şi a omului de teatru, afirmând că românii îşi vor aminti de el la fiecare coborâre şi ridicare de cortină.

"Viaţa este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, părăseşte această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec şi imbold, fie ca ele să-i însoţească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină", a scris Iohannis, în mesajul său, pe Facebook.

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, membru de onoare al Academiei Române, a murit, miercuri, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990.