Primăria comunei Ciugud din judeţul Alba devine prima instituţie a statului alimentată doar cu energie verde. Edilul oraşului este cunoscut în ţară pentru proiectele moderne care implică energia regenerabilă.

Pe străzile din Ciugud, oricine se poate conecta gratuit la Internet, pentru că peste tot există wi-fi, iar în staţiile de autobuz, afişajele sunt electronice.

Articolul continua dupa recomandari

De aproape 14 ani comuna Ciugud este pe un trend ascendent, în permanentă modernizare şi evoluţie. Banii europeni sunt atraşi în bugetul comunei prin proiecte atent gândite care sunt şi puse în practică.

Aşa se face că în acest an 200 de mii de lei au fost investiţi în proiectul ce va asigura independenţa energetică a primăriei.

Gheorghe Damian - primarul comunei Ciugud: Noi promovam ideea de smart village. in cadrul acestui concept am dezvoltat mai multe proiecte prietenoase cu natura. Ceea ce se vede in spatele nostru este un proiect cu finantare europeana prin care parte din parcarea primariei este acoperita intr-un mod inovativ, ingenios cu panouri fotovoltaice. Panouri care produc energia electrica necesara pentru primaria din comuna Ciugud si energia electrica necesra pentru incarcarea a doua masini electrice.

De energia produsă cu ajutorul panourilor solare, se vor bucura şi localnicii comunei.

Dan Lungu - purtator de cuvant primaria Ciugud: Energia electrica este folosita pentru consumul primariei iar surplusul este varsat in retea, practic devenim prosumatori. În conditiile in care nu avem destul soare atunci consumam in retea ceea ce noi am introdus in retea atunci cand noi am produs prea mult. O parte din energia electrica este folosita pentru doua statii de incarcare pentru masinile electrice. Autoturismele vor putea parca in aceasta parcare si dupa aia se vor putea incarca gratuit.

Prin acest sistem, costurile primăriei pentru energie vor fi zero. Iniţiativele edilului sunt salutate şi încurajate de localnicii comunei.

Dezvoltarea şi modernizarea comunei a dus şi la o creştere simţitoare a populaţiei. Dacă la începutul anilor 2000 în Ciugud locuiau 2600 de oameni, în 2018 numărul locuitorilor ajunsese la 3200.

La această creştere a contribuit şi faptul că primăria a amenjat o zonă industrială, unde s-au investit zece milioane de euro şi au fost înfiinţate peste o mie de locuri de muncă.