Şcoala a început cu emoţii, dar cu mai puţini elevi în bănci! Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, clopoţelul a sunat pentru nici trei milioane de şcolari. Toţi şi-au întâmpinat colegii şi profesorii cu bucurie, pregătiţi pentru un nou an. Iar la porţile şcolilor, părinţii şi bunicii şi-au ascuns greu emoţiile, mândri pe de o parte, plini de griji pe de alta. Pentru că şcoala românească pare astăzi mai nesigură decât oricând.

O emoţie cât milioane de suflete. Pentru aproape 3 milioane de elevi şi 6 milioane de părinţi, prima zi de şcoală a însemnat bucurie, grijă, dar şi speranţă.

Articolul continua dupa recomandari

Printre copii s-au strecurat astăzi şi politicienii. Unii s-au aşezat în bănci alături de ei, alţii au profitat de moment pentru discursuri politice.

Unii politicieni se tem de şcoală. Este locul unde se formează oameni care le taxează erorile de logică și uneori de exprimare - Klaus Iohannis, preşedintele României

Educatia reprezinta concret ieșirea din sărăcie - Viorica Dăncilă, prim-ministrul României

Într-un sat din Dâmboviţa, ministrul Agriculturii a deschis anul şcolar, în acorduri muzicale din anii '80.

"V-aţi adunat pentru a slobozi ziua începutului de an! Vă doresc succes!" - Petre Daea, ministrul Agriculturii

Am pierdut 1.8 milioane de elevi, în ultimii 30 de ani

Ziua s-a împărţit între discursuri şi dorinţe. Şansa copiilor depinde şi de cât de pregătită este şcoala să le asigure o educaţie. Dar, de 30 de ani, autorităţile noastre nu reuşesc să rezolve una dintre cele mai mari probleme.

După 1990, România a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de elevi. Dacă în 1990 aveam 4,8 milioane de şcolari, până în 2010, numărul lor a scăzut cu peste un milion şi jumătate, iar până în 2018, am rămas fără alţi 300 de mii.

Alarmant este că, într-un singur an, 2018-2019, şcoala a mai pierdut încă 200 de mii de elevi, adică peste 90% din cât a pierdut într-un deceniu. Dacă tendinţa se menţine, vom număra tot mai multe săli de clasă goale.

România, fruntașă la abandonul școlar

În plus, suntem fruntaşi în Europa şi la abandonul şcolar. România ocupă locul trei după Malta şi Spania, cu 16.4% elevi care părăsesc şcoala.

Sunt 2,8 milioane de copii, asta este, avem o scădere demografică, nu putem să controlăm acest lucru. Eu sper că anii viitori numărul de copii să crească - Daniel Breaz, ministrul interimar al Educaţiei

Școală demotiveaza copilul, de aceea avem mult abandon școlar. Nu trebuie să va mire că avem tot mai puțini elevi. Avem sporul natalității tot mai mult, emigrarea și slabul interes pentru școală - Dumitru Borțun, sociolog

Prima zi de şcoală ne-a arătat că elevii sunt pregătiţi pentru un nou an. Autorităţile, însă, încă îşi dau restanţele.