Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a dat primele explicații, după ce o femeie a fost împușcată în cap, din greșeală, în timpul unei urmăriri, la Reghin. 

Polițiștii susțin că au pornit în urmărirea unui șofer care nu a răspuns semnalelor de oprire și circula cu viteză. Deoarece exista riscul producerii unui accident sau a vătămării agenților din teren, un polițist a efectuat foc de armă asupra autoturismului, cu pistolul Carpați. 

Articolul continua dupa recomandari

"În urma uzului de armă, un glonţ, care este posibil să fi ricoşat din asfalt, a lovit, în zona capului, o femeie, de 59 de ani, din localitatea Aluniş, care se afla în zona respectivă, în calitate de pieton", se arată în comunicat.

Polițiștii au întrerupt urmărirea, pentru a acorda primele îngrijiri medicale victimei, după care au solicitat o ambulanță. Acțiunea de prindere a șoferului a fost continuată de poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Reghin.

S-au tras 6 gloanțe

Poliţistul care a procedat la efectuarea uzului de armă este încadrat în Poliţia Română din anul 1993, fiind încadrat din sursă externă.

Acesta are efectuate la zi toate formele de pregătire în plan profesional, inclusiv curs de specializare ,,însoţire-patrulare", fiind considerat un poliţist cu experienţă.

De asemenea, acesta deţine aviz psihologic la zi, fiind declarat apt pentru desfăşurarea activităţilor în structura de ordine publică în care este încadrat, precum şi pentru portul armamentului. 

Totodată, poliţistul este absolvent de studii superioare, din anul 2006.

Comunicatul intregral:

Compartimentul de Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş este abilitat să comunice următoarele:

Urmare a evenimentului de ieri, în continuare se efectuează cercetări, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor care au dus la producerea acestuia, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reghin, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ultraj.
 
Va reamintim că, ieri, în jurul orei 19.50, un echipaj rutier din cadrul Poliţiei municipiului Reghin a efectuat un semnal regulamentar de oprire unui conducător auto aflat în trafic.
 
Acesta nu a oprit la semnalul poliţiştilor şi şi-a continuat deplasarea.
 
Din acest motiv, poliţiştii rutieri au pornit în urmărirea autoturismului, care a fost dat în consemn poliţiştilor din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 6 Brâncoveneşti, întrucât se îndrepta în direcţia respectivă.
 
Ulterior, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 6 Brâncoveneşti au depistat în trafic, pe raza localităţii Aluniş, autoturismul în cauză, efectuând şi ei semnal regulamentar de oprire, însă nici de această dată conducătorul autoturismului nu s-a conformat, rulând cu viteză înspre poliţişti, existând riscul ca aceştia să fie loviţi, punându-le viaţa şi integritatea în pericol.
 
Având în vedere cele precizate, un poliţist din cadrul secţiei respective a efectuat foc de armă asupra autoturismului în cauză, cu armamentul din dotare.
 
În urma uzului de armă, un glonţ, care este posibil să fi ricoşat din asfalt, a lovit, în zona capului, o femeie, de 59 de ani, din localitatea Aluniş, care se afla în zona respectivă, în calitate de pieton.
 
În acel moment, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală nr. 6 Brâncoveneşti au abandonat urmărirea autoturismului în cauză şi au acordat primele îngrijiri medicale femeii, solicitând, totodată, intervenţia unei ambulanţe la faţa locului.
 
Ulterior, victima a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe Mureş, fiind apoi transferată la Spitalul Clinic Judeţean Cluj - Clinica de Neurochirurgie, pentru acordarea de îngrijiri medicale.
 
Poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Reghin au continuat urmărirea autoturismului, care a fost identificat în localitatea Răstoliţa.
 
Poliţistul care a procedat la efectuarea uzului de armă, se afla în misiune pe linie rutieră şi ordine şi siguranţă publică, fiind solicitat de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Reghin, împreună cu colegul de patrulă, să intervină în sprijinul acestora.
 
În momentul în care au depistat autoturismul respectiv în trafic, au procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire a acestuia, moment în care conducătorul auto a rulat cu viteză înspre poliţişti, punând în pericol viaţa şi integritatea corporală a celorlalţi participanţi la traficul rutier, inclusiv viaţa poliţiştilor.
 
Cei doi poliţişti au reuşit să se ferească din calea autoturismului, pentru a nu fi loviţi, conducătorul autoturismului nelăsând niciun moment impresia că urmează să oprească şi să evite contactul cu oamenii legii, urmărind doar să-şi asigure scăparea.
 
Precizăm că urmărirea autoturismului până la locul evenimentului, s-a efectuat pe un traseu de aproximativ 15-20 km, din localitatea Reghin, spre localitatea Aluniş.